Forma-1

A beállítások miatt szenved Vettel?

  • PKJ

A Red Bull szerint igen. A négyszeres címvédő idén nem csak a Mercedeskhez, de saját új csapattársához, Ricciardóhoz képest is gyenge.

Vettel is gondolkodóba esett, hogy mi lehet a gond vele - Fotó: AFP

Gyengén kezdte az évet a Forma-1-ben négyszeres címvédő világbajnok Sebastian Vettel. A németet még saját csapattársa is elveri, a Red Bullnál idén kezdő Daniel Ricciardo eddig négyből három időmérőn is gyorsabb volt a nagynevű csapttársnál. A legutóbbi, Kínában rendezett futamon már Vettel fülére is szóltak, hogy ne akadályozza a nála gyorsabb ausztrált, hanem engedje el.

Vettelt ezt akkor vonakodott megtenni, majd a futam után meg is jegyezte, bosszantja, hogy míg csapattársa képes kiautózni az egyébként nem túl jó Red Bullból a maximumot, addig ő nem. A szaksajtó azóta azt találgatja, mi lehet a német gyengélekdésének hátterében.

A csapatfőnök Christian Horner szerint arról van szó, hogy Vettelnek eddig még nem sikerült megszoknia az RB10 kódjelű autót. "Egyszerűen nem érzi magát jól benne, nem volt ideje teljesen az elvárásaihoz igazítani a tesztszezonban" - magyarázta a brit. 

Mint magyarázta, Vettel nagyon érzékeny a tökéletes beállításokra, ám mivel jelenleg az autó nem feltétlenül ad jó visszacsatolást a pályán tapasztalt körülményekről, egyelőre nehezen találja meg a megfelelő setupot. "A fő gond, hogy az autó jobban fogyasztja a gumikat, mint amennyire azt Seb elvárja, és ez szokatlan számára" - tette hozzá Horner.

A csapatfőnök ugyanakkor azt is elmondta, hogy ezek a problémák csak átmenetiek, Vettel a csapattal együtt hamarosan megoldja mindet, és visszatér a legjobbak közé. "Igen, küzd a PIrellikkel, mind bárki más, de olyan munkamorálja van, ami simán átsegíti az ilyen kényesebb periódusokon" - hangzott a jóslat az autosport.com hasábjain.

Vettel viszonylagos gyengélkedésében persze az is közrejátszik, hogy miközben ő magához képest szenved, a csapattárs Ricciardo karrierje legjobb formájában versenyez. Az ausztrál alig négy futam alatt bizonyította, hogy sokkal több van benne, mint az előző két évadban már erősen a kiörgedés jeleit mutató Mark Webberben, és egyáltalán nincs megilletődve attól sem, hogy csapaton belül egy négyszeres világbajnokkal kell felvennie a kesztyűt.

A futamokon nyugodt, alig hibázik, jól érzi magát az autóban, és kikezdhetetlen a magabiztossága. Eddig mind a négy versenyen óriási melót végzett, és nem is alacsony színvonalon, állítólag a csapat is el van ájulva tőle, hogy mennyire gyorsan és zökkenőmentesen veszi az akadályokat.

"Amikor a versenyen a rádióba beszél, olyan kiegyensúlyozott a hangja, mintha éppen egy kávézóban ücsörögne és valami forró italt kortyolgatna" - foglalta össze Ricciardo titkát a csapatfőnök Horner.

Szerintetek van elég jó az ausztrál ahhoz, hogy az év végén Vettel előtt végezzen az összetettben?