Férfi kézilabda vb-selejtező

Mocsai szerint több összetevője van a kudarcnak

  • MTI

Több összetevője volt annak, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott a szlovénokkal szemben nem jutott ki a 2015-ös katari világbajnokságra, ugyanakkor Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint ha sikerül mindenkit csatasorba állítani, akkor csapata ott lehet a 2016-os riói olimpián.

Lékai Máté, Ancsin Gábor és Szöllősi Szabolcs (b-j) szomorúsága. MTI Fotó: Kovács Anikó

A szakember az MTI-nek hétfőn elmondta: már a felkészülés sem volt zökkenőmentes, hiszen a veszprémi és a szegedi játékosoknak nagyon hosszúra nyúlt a klubszezon, köszönhetően annak, hogy a nemzetközi kupákban a négyes döntőig jutottak. Ezért a közös munka a teljes kerettel csak négy nappal az első összecsapás előtt kezdődhetett el, ráadásul sokan fáradtak voltak. A helyzetet tovább nehezítették az edzőtáborban vagy az első találkozón összeszedett sérülések, majd a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján szintén sokan kidőltek.

"Nem emlékszem, mikor volt ennyi sérültem egy meccsen. A kényszerű cserék miatt megbomlott az egység, jöttek a hibák, amit aztán az ellenfél könyörtelenül kihasznált. Amíg bírtuk erővel, addig kezünkben volt a meccs és a továbbjutás" - mondta Mocsai, akinek ez volt kapitánykodása első sikertelen kvalifikációs párharca.

A tréner jelezte: megítélése szerint elsősorban nem edzői hibák okozták a kudarcot, de természetesen a "rá eső részért" vállalja a felelősséget. "Most lényegesebb az, hogy miként tudunk összefogni, mert az olimpiai kijutáshoz ki kell kerülnünk az 2016-os Eb-re, ott jól kell szerepelnünk, és ez még csak a nehézzé vált út első része" - mondta Mocsai.

"Már nem azon kell rágódni, hogy Veszprémben miért csak 3 góllal nyertünk, amikor lehetett volna 6-7 gól is az előny. Az a feladat, hogy az Eb-n legyen ütőképes a válogatott" - tette hozzá. "A németek, a szerbek, az izlandiak, a norvégok, a montenegróiak hasonló cipőben járnak, mint mi, ebből a hatosból az első számítások szerint két csapatnak lesz módja folytatni a riói olimpiára vezető utat."

A férfi válogatott a pekingi ötkarikás játékok óta nem hagyott ki nagy tornát. Ott volt a 2009-es vb-n, a 2010-es Eb-n, a 2011-es vb-n, 2012-ben az Eb-n, az olimpiai kvalifikációs tornán és a londoni olimpián, majd a 2013-as vb-n és az idei Eb-n, azaz nyolc fontos világeseményen. Most megszakadt ez a sorozat.

Sokatmondó volt a vasárnapi, 32-26-os vereség utáni kép az öltözőfolyosón. Néma csend a magyar oldalon, sokan maguk elé bámultak a padokon. A Velenjében hat gólig jutó, és egy héttel korábban, Veszprémben szintén rengeteg időt pályán töltő Nagy László az öltöző ajtaja mellett a földön ült, hátát a falnak támasztotta, és alig tudott megszólalni.

"Keserű a vereség, főleg hogy 55 percig kézben volt a meccs. Sajnos olyan hibák csúsztak be a végén, amelyek a kiesésünket jelentették. Borzasztó úgy elmenni nyári szünetre, hogy a bizonyítványban az áll: nem felelt meg. Most kemény hónapok jönnek, vagy inkább szűk két év következik, amikor meg kell próbálni pótvizsgázni, hátha kijutunk Rióba" - fogalmazott az átlövő.

Azok az európai csapatok, amelyek a 2015-ös vb-n nem szereznek olimpiai kvalifikációs helyet, a 2016-os Eb-n javíthatnak.

A magyar férfi kézilabda-válogatott azért nem jutott ki a jövő évi, katari vb-re, mert a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32-26-ra kikapott a szlovén csapattól, így összesítésben 54-51-re alulmaradt. Mocsai Lajos együttese - amely a veszprémi első meccsen 25-22-re nyert - az 58. percig továbbjutásra állt.