Átigazolás

Huszti aláírt a Csangcsun Jatajhoz, sztárnak igazolták

Két és féléves szerződést kötött a kínai élvonalban szereplő Csangcsun Jatajjal Huszti Szabolcs, az 51-szeres magyar válogatott futballista a német Hannovertől igazolt az ázsiai klubhoz.

Huszti Kínába ment haknizni - Fotó: AFP

Egy hete derült ki, hogy Huszti Szabolcs Kínába tart, a Hannover szóvivője megerősítette, hogy a magyar középpályás eladásáról tárgyalnak egy kínai klubbal. Klubváltása várható volt annak tükrében, hogy az előző szezon zárásakor önkényesen az előírtnál hamarabb kezdte meg a nyári szabadságát. Az ugyanakkor meglepő választásnak tűnt, hogy elhagyja a Bundesligát, és egyben Európát is, múlt szerdán jelentették be hivatalosan, hogy a Csangcsun Jataj lesz Huszti következő állomáshelye, azóta aláírás került a papírokra.

"Olyan ajánlatot kaptam, amit muszáj volt elfogadni, és bár egy új világba, egy új ország bajnokságába csöppentem, a futball az futball - azon leszek, hogy a legjobbamat nyújtsam itt is" - idézte Husztit az őt képviselő menedzseriroda keddi közleménye.

A középpályás megjegyezte, sokat köszönhet a német a klubnak, ugyanakkor utóbbi is neki, ugyanis annak idején nagyjából kétszer akkora összegért adták el az orosz Zenitnek, mint amennyiért vették, most pedig a kínai egyesület is többszörösét fizeti annak, mint amennyit a Hannover a szentpéterváriaknak, amikor visszaszerezték. A német Kicker 2012 szeptemberében arról írt, hogy Huszti 750 ezer euró ellenében tért vissza a Bundesligába.

A 31 éves játékos menedzsere, Filipovics Vladan megjegyezte, a német vezetőség olyan kivásárlási árat jelölt meg, amit Bundesliga-csapat aligha fizetett volna ki Husztiért - sőt, nem is akarta rivális együttesnek eladni. "Több országba is ajánlottam, de amikor a Csangcsun Jataj elnöke meglátta a róla készült anyagot, eldöntötte: Huszti Szabolcs kell neki! Az elmúlt két évben több klasszis játékos is Kínába szerződött, és Szabit is sztárnak igazolták" - tette hozzá Filipovics Vladan.

Huszti 2010 szeptemberében jelezte, hogy nem akar többet a magyar válogatottban szerepelni, azóta sem változtatott eredeti szándékán. Szerződése pedig jövő nyáron jár le a Hannovernél. A most véget ért idényben 30 bajnokin lépett pályára, minden alkalommal kezdőként, és 10 gólt szerzett.

A Csangcsun Jataj a 16 csapatos kínai első osztályban szerepel, a jelenleg is zajló szezonban tizenöt forduló után a tabella 13. helyét foglalja el. A keretben túlnyomó többségben hazai játékosok találhatóak, de Huszti mellett brazil, argentin és üzbég légióst is alkalmaz az 1996-ban alapított klub. A hétvégi fordulóban a tabella harmadik helyén tanyázó Beijing Guoant fogadja Huszti együttese, a fogadóirodák még nem kínálnak oddsokat a találkozóra, ugyanis a vendégek szerdán nyolcaddöntőt játszanak a honi kupában. 

[1671264] 2014-07-26 13:30:00 Changchun Yatai - Beijing Guoanx;