Európa Liga

A Diósgyőr majdnem kiejtette magát, a Fradi kettős vereséggel búcsúzott

A Diósgyőr a csütörtöki nyíregyházi visszavágón ugyan 2-1-re kikapott a bolgár Liteksz Lovecstől, ám az első mérkőzésen aratott 2-0-s sikerének köszönhetően bejutott a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének harmadik fordulójába. A Ferencváros kiesett, a múlt heti, idegenbeli 1-0-s vereség után a hazai visszavágón 2-1-re alulmaradt a horvát HNK Rijekával szemben.

Gerával is szenvedett a Fradi - Fotó: MTI

Ferencváros-Rijeka

Az első mérkőzésen látott kilátástalan játék miatt kedvezőtlen helyzetből, rúgott gól nélkül várta a Puskás Stadionban megrendezett visszavágót a Ferencváros. Ennek szellemében Thomas Doll vezetőedző két csatárral és titkos fegyverével, Gera Zoltánnal a kezdőben próbálta meg az esélyeket felborítva kiejteni a Rijekát. Német kollégájához hasonlóan a horvátok mestere, Matzaj Kek is két támadóval, Kramariccsal és Krstanoviccsal a kezdőben lépett pályára.

Hasonlóan agresszív felfogásban estek egymásnak a csapatok a budapesti találkozón is, mint Horvátországban. A labda helyett egymás faragása volt előtérben. Különösebb helyzetet nem is jegyezhettünk fel a 20. percig, akkor azonban jött a mindent eldöntő hiba. Mateos tökéletesen szerelte ellenfelét, ám a csúszás következtében elsodorta kézzel a labdát, így az olasz játékvezető tizenegyest adott a Rijekának, Krstanovic pedig az első mérkőzéshez hasonlóan most is magabiztosan értékesítette (0-1). A felek a gól után sem változtattak játékukon, a horvátoknak nem kellett, a mieink pedig nem tudtak. A 37. percben aztán végképp eldőlt a továbbjutás, Brezovec szöglete után Samardzic fejelt a kapuba (0-2). Mindent elmond a Fradi játékának ötlettelenségéről, hogy a párharc első lövési kísérletet a 90+42. percben jegyezhettük.

A második félidő első említésre méltó jelenete Krstanovic butasága volt. A támadó két percen belül két sárgát szedett be, így a Ferencváros 35 percig emberelőnyben futballozhatott. A "Gerzsont" váltó Böde Dániel aztán színt vitt a Fradi támadójátékba. Gyönyörű szólója után Samardzic csak szabálytalanul tudta megállítani a tizenhatoson belül, Ugrai pedig szépített az eredményen (1-2). Ezután is támadásban maradt a Fradi, a Rijeka főleg csak a védekezéssel foglalkozott. Közel is álltak a Gyömbérék az egyenlítéshez, de az végül nem jött össze, pedig Böde Dániel többször is közel állt a gólszerzéshez.

Összességében ilyen támadójátékkal és az első meccs szerencsés végeredményével az 1-3-as összesítés a Fradinak lehet hízelgő. A 60 percig pályán lévő, visszatérő Gera Zoltán nem tudott kitűnni a csapatból, bár a jobbak közé tartozott. A mieinknek sajnos egy pillanatig nem volt esélye a párharc során, így kettős vereséggel búcsúztak az Európa Liga küzdelmeitől.

Thomas Doll a meccs után érthető módon feldúltan nyilatkozott. A német szakvezető szerint az első és második meccsen ellenük megítélt tizenegyes lehetetlenné tette a dolgukat. Habár az első 15 percben és a második félidő nagy részében is elégedett volt a látottakkal, elmondta, hogy az a csapat nem érdemel továbbjutást, amelyik 132 percig kapura sem próbál lőni. Doll kitért a csapat anyagi lehetőségeire is: "Mi nem vagyunk a Real Madrid, nem tehetjük meg, hogy kétmillió euróért igazolunk játékosokat" - fogalmazott a mester. Szerinte kicsit túl sokat vár a közvélemény a csapattól, amely még formálódóban van. Thomas Doll kitért a szurkolókra is, akiktől a második félidőben is elvárt volna egy kis biztatást, amikor tényleg jól játszott a Ferencváros. Ám az ultrák tüntetőleg elhagyták a szektort idejekorán. Valószínűleg egyébként nem a csapatnak vagy az eredmények szólt a kivonulás, hanem Kubatov Gábornak...

[1731323] 2014-07-24 20:30:00 Ferencváros - Rijekax;

A DVTK körömrágósan jutott tovább - Fotó: MTI

Diósgyőr-Liteksz

Nagy lendülettel kezdett a vendég együttes és az első percekben szinte saját kapujához szegezte a Diósgyőrt és kétszer lőhetett jó helyről szabadrúgást. A Ligakupa-győztes magyar csapat azonban Bacsa nagy helyzetével jelezte, hogy nem adja fel a támadások lehetőségeit: a 12. percben Bacsa az ötös jobb sarkáról lőtt, Vinícius védett a jobb alsónál. A folytatásban is a bolgárok akarata érvényesült, a 16. percben Cvetkov 23-ről laposan lőtt, Antalnak kellett nyújtóznia, hogy elérje a labdát a jobb kapufa tövénél. Mégis a DVTK szerezett vezetést: a 38. percben az Okukával szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt büntetőt Gosztonyi helyezte a kapuba (1-0).

A fordulást követően is a bolgárok voltak a kezdeményezőbbek, de vagy a diósgyőri védők zártak jól, vagy Antal Botond védett, a félidő derekán két percen belül kétszer bravúrral. A vendégek végül a 80. percben találták meg a rést a magyar csapat hátsó alakzatán: Asprilla óriási labdát kapott Boumaltól, ziccerben, 11 méterről a bal alsóba lőtt (1-1). Öt perccel később Okuka felesleges szabálytalankodása miatt büntetőből is eredményes volt a kolumbiai támadó (1-2). Az utolsó percekben a bolgár csapat a továbbjutásért rohamozott, de a Diósgyőr nem kis szerencsével végül kihúzta újabb kapott gól nélkül.

Tomiszlav Szivics együttese a Krasznodarral csap össze a harmadik fordulóban, az orosz csapat kettős győzelemmel búcsúztatta az észt Kalev Sillamäe csapatát.

[1731320] 2014-07-24 20:30:00 Diósgyőr - Litex Lovechx;

A többi mérkőzésen

Továbbjutott észt ellenfele ellen a Lech Poznan. Az első mérkőzés idegenbeli 1-0-ás veresége után Lovrencsics Gergőék odahaza 3-0-ás sikert arattak. Magyar részről örömteli hír, hogy válogatott támadónk gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Bravúros győzelmet aratott a feröeri Vikingur. Már a hazai pályán elért 0-0 is nagy eredménynek számított a kiscsapat számára, hát még a Tromsö ellen idegenben aratott 2-1-es siker! A csodába menő továbbjutásra részben mi is büszkék lehetünk, hiszen a Vikingur hálóját Turi Géza védte. A feröeriek második selejtezőkört is túlélték, harmadik ellenfelük pedig a Ferencváros ellen továbbjutó horvát Rijeka lesz.

2014-07-24;73
Percről percre: Ferencváros-Rijeka és Diósgyőr-Liteksz Lovecs - ÉLŐ_2014_07_24x
  • Pro
    Tomihmv
    2014. július 23., Szerda 18:01

    Europa Liga | Shakhter Karagandy-Klaipedos Atlantas

    2014. július 24., Csütörtök 14:30
    • Ország:Nemzetközi
    • Fogadás típusa:Asian Handicap
    • Tipp:Shakhter Karagandy -1.5
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.68
    • Eddig éri meg:1.6
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      A kazah-litván meccs első felvonása gólnélküli döntetlennel ért véget Litvániában, azonban úgy vélem, hogy ezúttal a Sahktyor kiüti ellenfelét csütörtökön.

      Ugye a találkozó előtt most az Atlantasnak kell több ezer km-et utaznia, neki kell az időeltolódással megküzdenie, arról nem is beszélve, hogy a kazahok műfüvön játsszák a hazai mérkőzéseiket. A Karagandy nevét igazán tavaly ismerte meg a világ, amikor a Celtic ellen a BL-rájátszásában 2-0-ra nyert hazai pályán, végül 3-0-ra kikapott Glasgowban így az Európa Liga csoportkörébe jutott be, ahol végül is nem vallott szégyent.

      Mindkét együttes a saját bajnoksága közepén jár, vagyis itt sem tud fogást találni az Atlantas a Karagandyn, egyébként is az utolsó 9 hazai meccsét megnyerte a Shakhtyor. Ezzel szemben pedig az Atlantas a legutóbbi négy idegenbeli meccsét elveszítette, többek között a luxemburgi Differdange otthonában is kapitulált...

      Az odavágón a Shakhtyor minden tekintetben a litván ellenfele fölé nőtt, csak a helyzeteket nem sikerült gólra váltania, de hazai pályán javíthatnak, ahol amúgy is nagyon megy a csapatnak. Például az előző EL-fordulóban a kazahok az azeri Shirakot még úgy is elintézték, hogy már idegenben eldöntötték a párharcot, majd hazai pályán 4-0-ra nyertek...

      Most is komoly tétje lesz a visszavágónak, és valami hasonló forgatókönyvet várok, mint két hete, még ha a különbség nem is lesz akkora, de úgy vélem, hogy a Karagandy minden nehézség nélkül, legalább két góllal legyőzi az Atlantast és továbbjut az Európa Liga következő körébe.

    • Eredmény:

      3 - 0( 0 - 0)

    • kimenetel
      Nyereség
    • 3.40