NB I

Zöld-fehér bajnoki címet hoz az új szezon

Nagy valószínűség szerint nem lesz változás 2014/15-ben sem az OTP Bank Liga első öt helyezettjének kilétében, csak a sorrendjében. A Diósgyőr, Videoton, Ferencváros, Győr, Debrecen kvintett kimagaslik a magyar bajnokságból, azonban nehéz megjósolni, hogy melyik csapat vitrinjébe kerül a bajnoki serleg. Mi azért megpróbáltuk körüljárni az esélyeket.

Diósgyőr

Az ember egyszerűen nem tud kiigazodni ezen a Diósgyőrön. Évről évre megvizsgáljuk a keretüket, és megállapítjuk, hogy a borsodiak biza bajnokesélyesek. Idén is hasonló lenne a helyzet, ha ugyanezek a játékosok valahol máshol játszanának, nem pedig Miskolcon. A legjobb példa erre Rudolf Gergely esete, akinek játéka Diósgyőrben egy Chaplin-komédiával ért fel, Győrben pedig teljesen "okafogyottá" vált a zrikálása. Másik remek szemléltetőeszközünk Futács Márkó, aki az NB I egyik legértékesebb csatáraként 22 meccsen kilencszer zörgette meg a hálót, ami ugyan nem rossz adat, de a hórihorgas támadótól ettől alighanem ennél többet várt Szivics mester. Következő delikvensünk Miroszlav Grumics. Ő Kaposváron és Pécsett is sokat tett csapata jó szerepléséért, a borsodi megyeszékhelyen viszont 19 meccsen csak háromszor volt eredményes, ami szintén nem veszélyezteti Messi gólrekordjait. És akkor el is érkeztünk a DVTK legnagyobb problémájához, a csatárokhoz. Jelenleg mindössze az említett Grumics, Bacsa Patrik és Takács Tamás van a keretben erre a posztra, a támadószekcióba tehát mindenképpen igazolniuk kell legalább két játékost. Árki Gábor sportigazgató a klub szurkolói ankétján megerősítette, dolgoznak már az ügyön: "Magyarországon elismert csatárokkal állunk tárgyalásban. Nem egyszerű feladat, mert Futács Márkók nem rohangálnak minden sarkon. Megpróbáljuk felvenni a harcot azzal a négy csapattal, akik komoly büdzsével rendelkeznek. Nem könnyű." Könnyítheti Árki Gábor küzdelmét a tény, hogy a Diósgyőr továbbjutott az Európa Liga harmadik fordulójába, ahol bár az FC Krasznodar nem lesz könnyű ellenfél, azért a játékosok számára vonzó lehet a cél, amelyet Tomiszláv Szivics fogalmazott meg, eszerint be kell jutni a csoportkörbe.

A Diósgyőr nyári felkészülési mérkőzései
Diósgyőr - Mezőkövesd 1-2
Diósgyőr - Eperjes (szlovák) 2-0
Diósgyőr - Mattersburg (osztrák) 2-0
Diósgyőr - Nyitra (szlovák) 2-0

Az igazolások többsége tökéletesen fel is jogosítja a mestert, hogy ilyen merész álmai lehessenek, mert Antal Botond személyében kiváló kapust igazoltak, Okuka kiemelkedőt nyújtott a kieső Kaposvárban, Bori Gábor megbízható cserejátékos lehet, Bognár István pedig a tavalyi év egyik felfedezettje. A távozók közül Augosto Batioja és a tavasszal már alig-alig játszó Gohér Gergő átigazolása más klubokhoz nem annyira okoz gondot, Vadász Viktor és Futács Márkó viszont hiányozni fog.

Futács Márkó harcossága és góljai még pótlásra várnak a Diósgyőrnél

Tipp: Annyira biztos a Diósgyőr 5. helye, hogy a hatharom.com erre pénzt is merne tenni. Sokkal jobbak, mint a mögöttük lévők, de gyengébbek, mint az első négy. Talán egy bravúros EL-csoportkörben való szereplés visszafogottabb teljesítményt jelentene a hazai mezőnyben, de azért erre nem sok reális esély mutatkozik sajnos. Csatár az viszont kell. Nagyon kell!

A Diósgyőr várható alapcsapata
Antal - Okuka, Debreceni, Kádár, Huszics - Elek, Egerszegi - Gosztonyi, Bognár, Bacsa - Grumics

 

Ferencváros

Hova is várjuk a Fradit? Hatalmas kérdés, számtalan pro és kontra érv van a dobogó mellett. Pro: Magyarország legjobb szurkolótábora, csodálatos stadion, Thomas Doll, megsüvegelendő tavasz, Gera Zoltán. Kontra: Leonardo és Besic távozása, eddigi idei szereplés, gyenge csatársor, szurkolók vs. Kubatov háború. Az érvek közül talán a Gera-Leonardo csere kimenetelén fog eldőlni a legtöbb a végső helyezés szempontjából. Mi is elemeztük ezt a váltást a Ferencváros szempontjából, de a IX. kerületi szurkolók is sokat morfondíroznak, vajon képes lesz-e "Gerzson" pótolni a brazilt. Ami biztos, hogy Leonardo képes volt egyedül is meccseket nyerni, gyorsasága és technikai tudása kimagasló volt a hazai szerény légkörben, viszont emberileg voltak vele problémák, Doll-lal való problémák például odáig fajultak, hogy már nem volt hajlandó a német mesterrel dolgozni. Gera Zoltán ezzel szemben igazi példa lehet bárki számára küzdeni tudásával és akaraterejével. Motiválóan hathat a fiatalokra, hogy egy igazi ikon futballozik előttük, aki megmutatta, hogy lehet a tengerfenékről a hegycsúcsra feljutni. Nagy talány ugyanakkor, hogy a szaltókirály mikor lesz teljes értékű játékosa a Fradinak. A másik sokat hallott név Muhamed Besicé, aki úgy néz ki, hamarosan aláír az Evertonhoz. A világbajnokságot is megjárt bosnyák középpályásért a hírek szerint ugyanakkor a Ferencváros nem kap túl sok pénzt, viszont akár az is előfordulhat, hogy még ősszel kölcsönben Magyarországon játszik. A játékosok sorsa mellett a szurkolók legfőbb témája a jegyárak és Kubatov Gábor volt. Amint azt a klub bejelentette, a Chelsea ellen avatják fel új, Groupama Aréna névre keresztelt stadionjukat, amely találkozóra már árulják is a jegyeket. Ezzel eddig nincs is semmi gond, illő volt már új stadiont kapnia a népes szurkolóhadnak, viszont a jegy- és bérletárak már elfogadhatatlanok. Amíg Kubatov elnök előzetesen 20%-os áremelésről beszélt, addig végül ennek sokszorosáért árulják a szezonbérleteket az új arénában. Sok szurkoló első reakciója nyomdafestéket nem tűrt, így aztán jelenleg Kubatov Gábor a főellenség az ultráknál. De ez teljesen rendben is van így, hiszen mint tudjuk, a szurkolók miatt tart ott a magyar labdarúgás, ahol, és mint azt egy kedves újságíró megmondta, "már csak elmebetegek maradtak a stadionokban"...

A Ferencváros nyári felkészülési mérkőzései
Ferencváros - Debrecen 0-1
Ferencváros - Dunaújváros 1-1
Ferencváros - Szabadkígyós 16-0

Érkező és távozó is jócskán akad a Ferencvárosnál, mindkét rovatban fontos játékosokat találunk. Ahogy korábban beszámoltunk róla, Leonardo követte egykori mesterét, és Münchenben rúgja a pöttyöst, de Julian Jenner és Aleksandar Jovanovic is már máshol keresi a napi betevőt. Gera Zoltán személyében igazi közönségkedvenc érkezett, míg Benjamin Lauth Böde Dániel csatártársaként onthatja a gólokat. Gerához hasonló volumenű erősítés, hogy sikerült megtartani Mateo Pavlovicot, és szintén a kezdőcsapat tagja lehet a Nalepa-Kukurozovic-Havojic-Dilaver tandem is.

Gera aláírása sok mosolygós arcot varázsolt a IX. kerületben

Tipp: A Ferencvárosnak nem állt még össze a csapata, ezt láthattuk a Sliema Wanderers és a Rijeka ellen is. Leonardóval egy biztos góllövő távozott, míg Gera Zoltán erőnléte kérdéses. A hatharom.com úgy gondolja, kellene még egy csatár a Fradiba, mert Benjamin Lauth és Böde Dániel is nagyon hasonló felépítésű játékos. Kéne egy villámléptű szélső, aki helyzetbe tudja hozni a támadókat. Pavloviccsal nagyot nyertek, hiszen ő az NB I egyik legjobb belső védője, viszont a többi idegenlégiós egyelőre bizonytalan, mire képes. Így bár nagyon közel a dobogóhoz, de arról lemaradva végez a zöld-fehér gárda a 4. helyen.

A Ferencváros várható alapcsapata
Dibusz - Dilaver, Pavlovic, Mateos, Bosnjak - Gyömbér, Nalepa, Gera, Somalia, Kukuruzovic - Lauth

 

Videoton

"Meghalt a cselszövő, nem dúl a rút viszály..." - hangzik az ismert Erkel-opera egyik sora, és bizony valami ilyesmit énekelhettek a Videoton fanatikusai is José Gomes távozásakor. Az egy személyben a fehérvári csapat bukdácsolásáért, a rossz nemzetközi szereplésért, de talán még a globális felmelegedésért is felelőssé tett portugál trénert nemigen marasztalták Székesfehérváron. Gomes leszereplése azért is fájt különösen a piros-kékek drukkereiknek, mert őt éppen a sikeredző, Paulo Sousa ajánlotta be a vezetésnek. Az új tréner az a Joan Carillo Milan lett, aki három éve dolgozik már Fehérváron, és kiválóan ismeri a csapatot. "Csak a legjobbakat tudom mondani Joanról. Itt van 3 éve a csapattal, ismeri a játékosokat, a magyar futball közeget. Látom benne a tüzet, a gondolatai egyeznek az enyéimmel, így maximálisan meg tudok bízni benne. Nem mindig a sztárok jelenléte vezet eredményre, egy precíz, a munkájához jól értő, azt 100%-osan végző szakember ugyanúgy érhet el nagy eredményeket, és Joan Carrillóban megvan ez a lehetőség" - érvelt az új tréner mellett a frissen kinevezett klubigazgató, Burcsa Győző a vidi.hu-nak. A csapatnál most a szurkolók visszacsábítása az elsődleges cél, amit a középpályás, Filipe Oliveira is megerősített: "Egyáltalán nem lehetünk elégedettek a legutóbbi szezonunkkal, sajnos a minimális elvárást, a nemzetközi kupaszereplést sem sikerült kiharcolnunk, pedig szinte a bajnokság végéig a mi kezünkben volt a sorsunk. Természetes, hogy egy ilyen szezon után,nem csak mi játékosok, de a szurkolók is csalódottak. Nem kis feladat lesz, hogy szurkolóink bizalmát visszaszerezzük, kettőzött erővel fogunk ezért is harcolni a következő idényben." Ehhez egyik megfelelő lépés lenne a klub egyik célkitűzése, "magyarabbá" tenni a keretet.

A Videoton nyári felkészülési mérkőzései
Videoton - Újpest 1-1
Videoton - Paris Saint Germain (francia) 3-4
Videoton - Allerheiligen (osztrák III.) 7-1
Videoton - Jablonec (cseh) 1-1

A magyarosítás jegyében elengedték többek között Lupetát, Nildót, Tujvelt és Zé Luist is, akik közül maximum utóbbira gondolhatnak úgy a fehérvári szurkolók, mint aki komolyabb veszteség. Az érkezők közül viszont senkit nem tudunk megemlíteni, aki rendszeres játéklehetőséget kaphatna a spanyol mesternél. A keret azonban folyamatosan változik, várható még több igazolás és távozó is.

Igen, én voltam a hibás mindenért, jól látjátok!

Tipp: Hogy mennyire José Gomes volt a főgonosz a történetben, azt külső szemlélőként nehéz megítélni, mindenesetre a Videoton játéka tavasszal ködösebb volt, mint egy hűvös tavaszi reggel. Jó csapata van a Videotonnak, és ha két legfontosabb játékosukat, a kapus Calatayudot és a gólfelelős Nikolicsot nem engedik el, akkor a hatharom.com jóslata szerint a bronzérmet jelentő 3. hely lesz a jutalmuk.

A Videoton várható alapcsapata
Calatayud - Brachi, Juhász, Vinicius, Stopira - Simon, Sándor - Gyurcsó, Kovács, Haraszti - Nikolics

 

Debrecen

A bőség zavarával és a szűkösség problémájával egyszerre kell szembenéznie Kondás Elemérnek a DVSC élén. Kapusposzton három, már sokat bizonyított hálóőr vár bevetésre a címvédőnél, de mind Vukasin Polekszicsnek, mind Verpecz Istvánnak be kell érnie a kispaddal, mert Nenad Novakovics személyében a klub történetének talán legjobb kapusa védi most a hajdúságiak kapuját. A védelemben is nagy a tolongás, jelenleg olyan bekkek várnak bevetésre a cserék között, mint Dusan Brkovics, Igor Morozov, Nagy Zoltán vagy Aleksandar Jovanovic. A középpályán még ennél is nagyobb a merítési lehetőség, csak védekező középpályásból legalább három játékos szeretne csapatba kerülni. Mindenesetre irigylésre méltó helyzetben van Kondás mester, amikor a Mihelic-Bódi-Zsidai-Varga-Szakály-Bouadla-Vadnai-Damahou-Ferenczi sokaságból négyet ki kell választania. Ugyanakkor pont ez a túltöltöttség jelentheti majd a feszültséget a Loki öltözőjében. A már említett védekező középpályás posztra például a visszatérő Varga József, a tavalyi szezon legjobb Debrecen-játékosa, Zsidai László és az edzőmeccseken rendre remekül teljesítő elefántcsontparti Joel Damahou is bevethető. Nincs meg viszont ez a bőség a csatársorban. Kulcsár Tamás sérüléssel bajlódik, akár még hetekig pihenhet, Ibrahima Sidibe már nem olyan, mint volt elszerződése előtt, Seydi és Tisza pedig úgy tűnik, be van oltva gól ellen. A szlovén Dalibor Volas sorsa viszont több kérdőjelet is felvet. A játékos hozzáállásával és viselkedésével sokszor volt gond, egy ízben két pontot is elbukott a sértődöttsége miatt a csapat. Ugyanakkor nehéz elvitatni, hogy gólerős és életveszélyes játékos. A klub vezetése erre a posztra tehát egyértelműen erősítést tervez, jól értesültek pedig már tudni is vélik, hogy a Bundesligát is megjárt Erik Jendrisek lesz a megoldás a gondokra. A Bajnokok Ligája-továbbjutás egyébként általában jó hatással van a játékosok aláírási kedvére, így talán könnyebb lesz megtalálni a megfelelő személyt a csatárposztra.

A Debrecen nyári felkészülési találkozói
Ferencváros - Debrecen 0-1
Debrecen - Olympique Lyon (franca) 4-2
Debrecen - Balmazújváros 5-0
Debrecen - Székely Válogatott 6-0
Debrecen - Szeged 2-2

Nem volt meghatározó távozója a bajnokcsapatnak nyáron, távozott ugyan Spitzmüller István, Pölöskey Péter, és visszavonult az egyik nagy legenda, Bernáth Csaba, de velük még epizodistaként sem nagyon számoltak a csapatnál. Az érkezők között találjuk viszont azt a Varga Józsefet, akit bár nagyon szeretett volna végleg megszerezni az angol Middlesbrough, ám anyagi lehetőségeik nem engedték meg. A Ferencvárostól érkező Alekszandar Jovanovics több poszton is bevethető, míg Vukasin Polekszics talán az NB I legjobb cserekapusa. Mint jeleztük, csatár szerződtetése szinte biztosra vehető, míg távozók is lesznek. Selim Bouadla távozása már tavaly is a levegőben lógott, míg a három kapus közül valamelyikük kölcsönbe fog menni. Mi úgy tippeljük, Varga József sem marad hazánkban.

A Loki középpályája jelenleg túltelített, de Szakály Péter pozíciója betonbiztos

Tipp: A címvédés az elvárás a Lokinál, ez nem is kérdés. Ugyanakkor egy BL- vagy EL-csoportkörbe jutás estén az ezüstérem esetén sem lennének csalódottak a Cívisváros szurkolói. Mivel legalább még négy (reményeink szerint azonban inkább tíz) nemzetközi találkozó vár még a bajnokcsapatra, ezért az idény elején valószínűleg a rotáció lesz a legfontosabb Kondás Elemérnél. A megújult Nagyerdei Stadion is a csapat malmára hajthatja a vizet, és ha sikerül igazán belakniuk és magukénak érezniük az új arénát, akkor az Oláh Gábor utcához hasonlóan ez is igazi oroszlánbarlang lesz. A hatharom.com azonban nem vár címvédést, mégpedig azért, mert úgy gondoljuk, az EL-csoportkör meglehet a piros-fehéreknek, így pedig ez lesz a legfontosabb, a bajnokságban pedig ezúttal be kell érniük a 2. hellyel.

A Debrecen várható alapcsapata
Novakovics - Lázár, Máté, Mészáros, Korhut - Mihelic, Varga, Selim, Szakály - Kulcsár, Sidibe

Győri ETO

"Ha Horváth Ferivel kezdjük a bajnokságot, miénk az arany" - hangzott el nagyon sokszor a tavalyi szezon végén a győri szurkolók szájából. Hogy ez valóban így lett volna-e, azt már soha nem tudjuk meg, mindenesetre tény, ami tény, Horváth Ferenccel újjászületett a Győri ETO. A tavaszi 13 mérkőzésen 32 pontot szereztek, míg előtte 17 meccsen csak 30 egységre volt képes a zöld-fehér gárda Pintér Attilával. Hasonlóan látja a tavalyi idényt a Győrben újjászülető Rudolf Gergely is: "Van bennünk némi hiányérzet, hiszen közel voltunk az aranyéremhez, de nem bánkódunk az ezüst miatt sem. Ahogy tavasszal játszottunk, és amilyen eredményeket elértünk, az mindenképp dicséretes. Szerettük volna, ha még jobban alakulnak a dolgok, de tízpontos hátrányban is voltunk, így már nem csak rajtunk múlt az első hely sorsa. Úgy érzem, saját részünkről megtettünk mindent, folyamatosan nyertük a mérkőzéseket hétről hétre, ennél többet nem tudtunk kihozni a helyzetből" - értékelte a szezont Rudolf a győriek holnapján. A csapat nagyon bölcsen mindent meg is tett, hogy a bajnokság elsőszámú esélyesévé lépjenek elő: nem vitték túlzásba a nemzetközi kupaszereplést sem, hogy tényleg csak a hazai küzdelemre koncentráljanak. Ez a gárda egyébként megérdemelné a szurkolókat, mert jelenleg a nézők csak lézengenek az ETO Parkban. Hiába tettek meg mindent a vezetők, hogy a kézilabda és a futsal mellett a labdarúgás is népszerű legyen a városban, a nézők csak nem akarnak ott ragadni a lelátón.

A Győr nyári felkészülési mérkőzései
Győr - Nagyszombat II (szlovák) 5-0
Győr - Kolozsvár (román) 0-1
Győr - FC Slovacko (cseh) 2-2

A Lokiéhoz hasonlóan a győriek transzfergurui sem vitték túlzásba a munkát. Priskin Tamás szerződtetésén kívül nem történt semmi nagy dolog a csapatnál.

Priskin Tamás gólérzékenysége aranyat érhet a győrieknek

Tipp: Jó csapata van Horváth Ferencnek, ez nem is kérdés. Az Andrics-Priskin-Rudolf csatártrió életveszélyes, Liptákék pedig hátul stabilan állják az ellenfelek rohamait. Nem gondolja a hatharom.com, hogy az ETO játékosanyaga a legacélosabb az NB I-ben, viszont az edző személye és a komolyabb nemzetközi kupaszereplés elmaradása arannyal párosulhat. Hosszas gondolkodás után végül úgy döntöttünk, az aranyérem és az 1. hely jövőre ismét a vizek városába kerül.

A Győr várható alapcsapata
Kamenar - Svec, Lang, Lipták, Dinjar - Kamber, Pátkai, Kronaveter - Rudolf, Priskin, Andrics

A kérdés egyszerű. Ti hogy látjátok, ki lesz a bajnok? Kommentben várjuk az észrevételeiteket!

hatharom.com kiesőjelöltekről szóló írását ITT, a középmezőny csapatainak elemzését pedig ITT találjátok.

Az első forduló párosításai
2014-07-25;212
2014-07-26;212
2014-07-27;212