Sportfogadás

Angliában a focisták nem fogadhatnak focira

Az angol labdarúgó-szövetség új szabálya szerint ezentúl a játékosok mellett a klubalkalmazottak nem fogadhatnak a focira.

Illusztráció

Az új szabályok nagyban hozzájárulhatnak a fogadási csalások visszaszorításáért folytatott küzdelemhez - mondta az FA főtitkára, Alex Horne a BBC-nek. Az angol szövetség által életbe léptetett törvény szerint ezentúl sem a játékosok, sem pedig a klubalkalmazottak nem folytathatnak sportfogadói tevékenységet. "Igazán büszkék vagyunk, hogy sikerült integrálnunk a játékot ebben az országban és nagyon fontos, hogy az emberek bízzanak, abban, amit a pályán látnak. Olyan egyszerű üzenetet akartunk küldeni, amilyet csak lehetséges, és nem hiszem, hogy van annál egyszerűbb, mint hogy egy játékos nem fogadhat a futballra" - mondta az új szabályról Horne, ami augusztus 1-étől lépett életbe.

Mostantól Angliában nem csak a játékosokra vonatkozik a tiltás, hanem minden klubalkalmazottra, játékvezetőre és a mérkőzésen közreműködő személyre is.  Ezentúl az érintettek nem fogadhatnak a végeredményre, a gólszerzőkre, az élő fogadásokra, az átigazolásokra, a menedzserekre, vagy a promóciókra sem, vagyis teljesen megtiltják számukra a futballra való fogadást. A törvényben foglaltak szerint sem személyesen, sem online, sem telefonon sem pedig ismerős vagy barát által nem fogadhatnak azok, akik a futballból élnek. Az előző törvényben a játékosoknak csak arra a meccsre nem lehetett fogadniuk, amelyiken személyesen is érintettek, tehát az új szabályozás lényegesen átfogóbb tilalmat rendel el minden résztvevő számára.

A futballszövetség közlése szerint a közeljövőben minden egyes klubhoz ellátogatnak, hogy ismertessék az új szabályokat és átadják az erről készített videóanyagokat. Ez nem kis feladat lesz, hiszen a szabály a Premier League-től kezdve egészen a hetedosztályig mindenkire vonatkozik.

A tavalyi évben három brit futballistát büntetett meg az FA sportfogadás miatt, 2013 júniusában a tottenhames Andros Towsend 18 ezer fontos büntetést és három hónapos felfüggesztett eltiltást kapott, rajta kívül Cameron Jerome és Dan Gosling is fizetett, mivel megsértették az életben lévő szabályzatot.