Magyar foci

Van megoldás a magyar edzők kedvenc kifogására

  • Iván András

Vajon a külföldi elitligákhoz képest mennyire is megterhelő a mi bajnokságunk? Milyen gyakran lépnek pályára a futballisták itthon és külföldön? Megvizsgáltuk a kérdést, és az eredmény nem éppen a honi edzők véleményét támasztja alá.

A héten több nyilatkozatot is hallhattunk az érintettektől, mely szerint a honi labdarúgók nincsenek hozzászokva a heti két tétmérkőzéses terheléshez. Előbb Szivics Tomiszláv mondta el a Krasznodar elleni meccsre készülve, csapatának szokatlan a csütörtök-vasárnap ritmus, majd pedig Kondás Elemér, a Debrecen edzője fakadt ki a sok fanyalgó miatt a BATE Boriszov elleni első mérkőzést követően. A debreceni szurkolók ugyanis nemtetszésüknek adtak hangot különböző a fórumokon, hogy miért kell pihentetni a komplett kezdőcsapatot a bajnoki mérkőzésen, főleg egy olyan nagy presztízsű keleti rangadón, mint a Nyíregyháza elleni múlt heti mérkőzés. „Megpróbálunk frissíteni, most mondanám a fanyalgóknak, akik kifogásolták, minek kell pihentetni, hogy a BATE ezelőtt sem játszott bajnoki meccset, és a héten sem fog. Ők ennyire tudnak készülni, nekünk a múlt héten és most is bajnokink lesz. Úgy kell forgatnunk a játékosokat, hogy lehetőleg jövő kedden és most pénteken is legyenek friss emberek" - fogalmazott a mester a győztes mérkőzés után. Ha valaki ismeri Kondás trénert, tudhatja, keményfejű, határozott edző, aki nem enged a nyomásnak, így vélhetően a pénteki, MTK elleni bajnokin is a cserék kapnak szerepet. Végül pedig a DVSC magyar válogatott középpályása, Szakály Péter nyilatkozott a hatharom.com-nak, aki szintén elmondta, a magyar csapatok nincsenek igazán hozzászokva ehhez a terheléshez, így nem meglepő, ha a bajnokságban rotálnak a nemzetközi kupákban is érdekelt klubok.

Jaj, eltelt egy hét, és már megint játszanunk kell...

A szakvezetők hajlamosak azzal megmagyarázni rossz eredményeiket, hogy a többfrontos küzdelemben az idény végére elfáradnak a játékosaik, hiszen helyt kell állni a Ligakupában, a Magyar Kupában, a bajnokságban, sőt egyeseknek még a válogatottban is. Megvizsgáltuk, vajon jogosak-e ezek az érvek? Kiszemeltük néhány hazai topcsapat alapemberét, és összehasonlítottuk külföldi sztárcsapatok legfontosabb játékosaival (a statisztikákból kihagytuk a ligakupák küzdelmeit, az adatokat a Transfermarkt.de honlapjáról vettük át).

A labdarúgók játékpercei a különböző sorozatokban a 2013/2014-es szezonban
Játékos Klub Bajnokság Kupa Nemzetközi Kupa Összesen
Zsidai László Debrecen 2486 90 169 2745
Gyömbér Gábor Ferencváros 2487 252 - 2739
Nikolics Nemanja Videoton 2287 13 180 2480
Branislav Ivanovics Chelsea 3179 180 990 4349
Andrea Pirlo Juventus 2459 90 1067 3616
Robert Lewandowski Borussia Dortmund 2799 488 808 4095
Koke Atlético Madrid 2793 473 1091 4357

A táblázatból a legszembetűnőbb talán a kupamérkőzéseken való szereplés. Koke és Lewandowski közel 500 perce beszédes szám, míg a bajnok Debrecen tavaly talán legstabilabb embere, Zsidai László csak az elődöntő első mérkőzésén kapott szerepet. Egyébiránt a Ligakupa figyelmen kívül hagyása némileg ferdíti a statisztikákat, hiszen amíg a magyar sorozatban a csapatok még sokszor a döntőben is a cserejátékosokkal állnak ki, addig Angliában nagyobb jelentősége van a Capital One sorozatnak.

Kokéék minden ötödik nap pályára léptek a tavalyi idényben

Másik érdekes adat lehet, hogy a játékosok milyen időközönként lépnek pályára egy idény során. A statisztikában nem szerepelnek a különböző felkészülési találkozók, szuperkupák, illetve ligakupák sem.

A csapatok pályára lépési gyakorisága a 2013/14-es idényben
Csapat Első mérkőzés dátuma Utolsó mérkőzés dátuma Meccsek száma Átlagos eltelt idő két meccs között (nap)
Debrecen 13.07.18 14.05.31 39 8,15
Ferencváros 13.07.27 14.06.01 33 9,39
Videoton 13.07.04 14.06.01 35 9,51
Chelsea 13.08.18 14.05.11 53 5,03
Juventus 13.08.24 14.05.18 54 4,96
Borussia Dortmund 13.08.10 14.05.10 50 5,48
Atlético Madrid 13.08.18 14.05.24 59 4,75

A fenti statisztikából kiválóan látszik, hogy a külföldi sztárklubok később kezdik a bajnokságot, korábban fejezik be azt, és sokkal több meccset játszanak a nemzetközi kupaküzdelmek miatt. A magyar bajnokság rajtjának későbbre tolását nem tartom jó ötletnek, hiszen akkor csapataink nem lennének meccsben az első néhány nemzetközi találkozóra, viszont a június eleji zárás irreálisan kései. Ugyanakkor sajnálatos módon a hosszú téli szünettel jelenleg nem lehet mit kezdeni, hiszen decembertől február-márciusig sokszor teljesen alkalmatlanok a pályák a találkozók megrendezésére, leesik néhány szem hó, és sok vidéki helyszínen a talaj már életveszélyessé válik.

Miközben összehasonlítjuk a magyar labdarúgók és a külföldi topbajnokságok meghatározó játékosainak játékperceit, azt sem szabad elfelejteni, hogy amíg egy Chelsea vagy Juventus költségvetésében nem számít olyan jelentős összegnek még egy BL-győzelem sem, addig a magyar csapatok esetében egy esetleges csoportkörbe való bejutás több mint hárommilliárd forintos bevételt indukál, ami mondjuk a Debrecen esetében közel négyéves költségvetésnek felel meg, de még a Videotonnál is több mint egy idényre lenne elegendő a gázsi. Csak viszonyításképpen, a Bayern München éves költségvetése nagyjából 114 milliárd forint, míg a 2013-as Bajnokok Ligája-győzelem összesen 11 milliárd forintot hozott a konyhára. Ebből tehát leszűrhetjük, nem véletlen, hogy a magyar csapatok simán beáldozzák a bajnoki szereplést, ha van esélyük odaférni a pénzeszsákhoz, ezzel hosszú évekre biztossá téve jövőjüket.

Fárasztó dolog ez a labdarúgás

De mi lehet a megoldás a fenti problémára?

A bajnokság lebonyolítási rendszerének és struktúrájának teljes átalakítása. A 16 csapatos NB I nem reális, ezt könnyű észrevenni. Sok a tét nélküli, színvonaltalan mérkőzés, főleg a bajnokság hajrájában. Én úgy gondolom, a skót Premier Leauge rendszere igazodik legjobban a honi labdarúgáshoz, a 12 csapatos első osztály bőven elég lenne itthon is. A 3x11 mérkőzés lejátszása után alsó- és felsőházra oszlanak a csapatok, és a maradék 5 fordulóban dől el a bajnoki cím, illetve a kiesés sorsa. A skót bajnokság - ahogy a magyar sem - nem bír el 18 csapatot, a Celtic és amíg a PL-ben szerepelt, a Rangers annyira kiemelkedett a küzdelemből, hogy gyakorlatilag az egymás elleni mérkőzéseik döntöttél el a bajnoki címet. A magyar bajnokságban ez a szisztéma azért is lenne még működőképesebb, mert így a bajnokesélyes csapatok tényleg egymás között dönthetnék el az érmek sorsát, ugyanis egy rivális ellen elvesztett 12 pont sokkal többet nyom a latba, mint ha csak két meccset játszanának. Milyen plusz hozadéka lenne még a 12 csapatos bajnokságnak? Minimum három-három Videoton-Debrecen, Diósgyőr-Ferencváros vagy Ferencváros-Újpest rangadó is szerepelne a programban, a több izgalmas mérkőzés megrendezése pedig jó hatással lenne a nézőszámok emelkedésére is.

A versenyrendszer átalakításáról egyébként már az MLSZ is kifejtette a véleményét februárban. Akkor Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója azzal érvelt, hogy habár az ország gazdasága nem bír el 16 NB I-es csapatot, a létszámcsökkentés komplett országrészek kivonását jelentené a labdarúgás vérkeringéséből, és ez rövid úton több klub csődbemenetelét is eredményezné.

A magyar szurkolók kritikusak, de nem "elmebetegek"A 38 fordulós rendszer bevezetése magával vonzaná az esetleges hétközi fordulókat is, amelyekre jelenleg főleg a televíziós közvetítések miatt nincs lehetőség. Amíg egy hétvégi fordulóban a csatornák nyolc mérkőzésből hetet műsorukra tűznek, a csapatok szurkolói a fotelből nézik végig a komplett NB I-es fordulót, nem pedig a nézőtéren szurkolnak, ami ugyanúgy bevételt jelenthetne a csapatoknak, mint a közvetítési jogok. Ad abszurdum, a hétközi közvetítések elmaradásával nőhetne még a hétvégi mérkőzések látogatottsága, esetleg talán még hangulat is lenne a bajnokikon. De mint tudjuk, a szurkolók miatt nem járnak a családok mérkőzésre, így ez a váltás tagadhatatlanul egy katasztrofális döntés lenne. Az NB I-ben az utolsó hétközi fordulót egyébként 2011. április 26-27-én rendezték.

A bajnokság megreformálásán túl az MLSZ fattyúgyermekét, az immáron hét éve haldokló, magas pénzdíjakkal is a béka hátsója alatt lévő presztízzsel bíró Ligakupát is meg kellene szüntetni végre, ugyanis arra sem a nézők, sem a klubok nem kíváncsiak.

A megoldása kulcsa a fentiekben keresendő tehát, emelkedne a nézőszám, több lenne a színvonalas mérkőzés, és a játékosok is beleszoknának talán a szerda-szombat ritmusba. Mivel azonban "emeleszék" soha nem az eszükről voltak híresek, így ne legyenek hiú ábrándjaink, marad a Ligakupa, a 16 csapatos NB I és a bundázásra tökéletesen alkalmas, 30. fordulós tét nélküli bohóckodások.

2014-08-01;212
2014-08-02;212
2014-08-03;212
164237