Úszó Eb

Cseh László ötödik 200 vegyes Eb-aranyáért száll harcba

A berlini úszó Európa-bajnokság szerdai versenynapján Cseh László szállíthatja a második magyar aranyérmet.

Cseh László sorozatban ötödször lehet Európa királya 200 vegyesen. - Fotó: AFP

Férfi 1500 m gyors

A férfiak leghosszabb medencés számában, az 1500 méteres gyorsúszásban osztanak érmeket elsőként a berlini úszó Európa Bajnokság szerdai versenynapján. A két éve Debrecenben bronzérmet szerző Gyurta Gergely ezúttal is bejutott a döntőbe, és látva a selejtezős úszását, megismételheti a 2012-es teljesítményét. A budapesti úszó a negyedik legjobb idővel jutott fináléba, azonban az utolsó 500-on nem adott ki mindent magából. A két olasz, a címvédő Gregorio Paltrinieri és Gabriele Detti tűnik a legerősebbnek, vélhetően közöttük dől majd el a legfényesebb érem sorsa. Gyurta legnagyobb ellenfele a pódium harmadik fokát illetően a brit Stephen Milne lesz, aki szintén nem úszott rosszul a selejtezőben. A döntő mezőnye egyébként rendkívül fiatal versenyzőkből áll, hiszen a feröeri Pal Jönson a maga 23 életévével a legidősebb...

Férfi 200 m gyors

A délután második döntőjében, férfi 200 gyorson is lesz éremesélyes versenyzőnk a 23 éves Kozma Dominik személyében. A Kőbánya SC úszója fantasztikus formának örvend, hiszen a keddi elődöntőben egyéni csúcsot (1:46.89) repesztve jutott be a döntőbe. 1:47-en belül csak a címvédő és világcsúcstartó német Paul Biedermann és Velimir Stepanjovic úszott. Ha egyikük sem hibázik, akkor őket nehéz lesz megfogni, viszont a harmadik hely abszolút nem elérhetetlen. Igaz, ott lesz a mezőnyben a szám olimpiai címvédője, Yannick Agnel is, azonban a francia klasszis eddig nem mutatott túl jó formát Berlinben. Az éremért folytatott csatába talán még az orosz Artem Lobuzov is beleszólhat, aki szintén 1:47-en belüli egyéni csúccsal rendelkezik, igaz, azt három éve úszta.

Női 100 m mell

A 200 méteren világbajnoki ezüstérmes dán Rikke Møller Pedersen kiemelkedik a mezőnyből, az elődöntők során egyedül ő úszott 1:06-on belüli időt, és csupán két századdal maradt el Julia Jefimova 2010-ben felállított Európa-bajnoki rekordjától. Az ezüstért és a bronzért viszont óriási csata várható, hiszen a maradék hét versenyző az elődöntőben öt tizeden belül érkezett meg egymáshoz képest, ami elképesztően szoros versenyt ígér a fináléban. Kifejezetten jó formának örvend az olasz Arienna Castiglioni és a svéd Jennie Johansson is, de közel sem biztos, hogy ők állnak majd fel a dobogó másik két fokára.

Női 100 m gyors

Kiváló mezőny jött össze a női 100 gyors döntőjében. Az első számú favoritnak az 50 pillangón aranyérmet nyerő svéd Sarah Sjöström számít, aki igaz, csak a negyedik legjobb idővel jutott be a fináléba, azonban az elődöntőben esze ágában nem volt szétszaggatni magát, hiszen pár perccel később már az 50 pillangó döntőjében volt jelenése. Legnagyobb kihívója a két éve bronzérmet nyerő holland Femke Heemskerk lesz, aki az elődöntőben egyedüliként úszott 54 másodpercnél jobb időt. Az outsiderek közül a másik svéd, Michelle Coleman okozhat meglepetést, pláne, ha az első 50 után nem fogy el. Ebben a számban egyébként Hosszú Katinka is kiharcolta a döntőbe jutást, azonban miután nem volt megelégedve az idejével, így inkább úgy döntött, hogy nem vállalja ezt a számot, hiszen szerdán két másikban is érdekelt lesz.

Férfi 200 m vegyes

Az utolsó döntőben ki merjük jelenteni, hogy a magyar érem biztos, kérdés csak, hogy mennyire lesz fényes. Cseh László ebben a számban a 2006-os Európa-bajnokság óta nem talált legyőzőre, most viszont a hazai pályán úszó két német veszélyt jelenthet rá. Philip Heintz és Markus Deibler is elég jó formának örvend, és előbbi az elődöntőben bizony megszorongatta a magyar világklasszist. Ettől függetlenül természetesen Cseh számít a legnagyobb favoritnak, ugyanis ő még képes lehet 1:58 alá szorítani az időt, a németek viszont már így is a legjobbjuk körül teljesítettek. 

Férfi 200 m pillangó, Női 200 m vegyes, Férfi 200 m mell, Női 100 m hát, Férfi 50 m hát, Női 800 m gyors

A felsorolt számokban szerda délelőtt az előfutamokat rendezik, míg délután a tét a döntőbe jutás lesz. 

Férfi 200 pillangón a két éve ezüstérmet szerző Biczó Bence és Pulai Bence képviseli hazánkat. Mindketten kiemelt futamban kaptak helyet, és mivel kifejezetten biztató idővel rendelkeznek idén, így egyértelműen a döntőbe jutás a cél. 

A női 200 vegyes Hosszú Katinka másik főszáma, és látva, hogy 400-on milyen erős, szinte elképzelhetetlen, hogy a rövidebb távon bárki is legyőzze. A bajai klasszison kívül két másik magyar úszó, Verrasztó Evelyn és György Réka is indul ebben a számban. Hosszúnak nem sokkal később, 100 háton is jelenése lesz, ahol szintén az egyik favoritnak számít. 

A férfi 200-at, azért fontos megemlíteni, mert a szám olimpiai- és világbajnoki címvédője, Gyurta Dániel nem indul. A budapesti úszó az év végi rövid pályás Vb-re készül, így csak a 100 méteres számban tette tiszteletét, ahol egyébként a negyedik helyet szerezte meg.

Női 800-on a címvédő Kapás Boglárkáért szoríthatunk majd, akitől óriási bravúr lenne, ha ismét aranyat nyerne, hiszen ezúttal ott lesz a mezőnyben a 2009-es világbajnok dán Lotte Friis is.

Szerdai versenynap, délutáni program
Időpont Versenyszám - Magyar induló
18:07 Férfi 1500 m gyors Döntő Gyurta Gergely
18:25 Férfi 200 m mell Elődöntő -
18:35 Női 200 m vegyes Elődöntő Hosszú Katinka, György Réka, Verrasztó Evelyn
18:52 Férfi 200 m gyors Döntő Kozma Dominik
18:57 Női 100 m mell Döntő -
19:01 Férfi 200 m pillangó Elődöntő Biczó Bence, Pulai Bence
19:18 Női 100 m gyors Döntő -
19:22 Férfi 200 m vegyes Döntő Cseh László
19:34 Női 100 m hát Elődöntő Hosszú Katinka
19:43 Férfi 50 m hát Elődöntő -
A selejtezőkre délelőtt kerül sor!
Úszás-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!