Úszó Eb

A kettős magyar siker is benne van a pakliban női 200 vegyesen

A berlini úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján a négy magyar érem sem elképzelhetetlen.

Hosszú Katinka mellett, Verrasztó Evelyn is érmet nyerhet 200 vegyesen. - Fotó: AFP

Női 800 m gyors

A csütörtöki versenynap első döntőjében, 800 méter gyorson a címvédő Kapás Boglárka révén magyar úszóért is szurkolhatunk. Komoly bravúr lenne Kapástól, ha ismét aranyérmet nyerne, ugyanis ezúttal sokkal erősebb a mezőny. Az első számú favoritnak a Nemzetközösségi Játékokon nagyszerűen szereplő brit Jazmin Carlin számít. A fiatal walesi tehetség legnagyobb kihívója a spanyol Mireira Belmonte Garcia lesz, aki Londonban az olimpián ezüstöt nyert ebben a számban. Éremesélyesnek számít még a dán Lotte Friis, és a holland Sharon Rouwendall is. Nehéz dolga lesz tehát a magyar úszónak, ha dobogóra szeretne állni. 

Női 200 m vegyes

A hölgyek 200 méter vegyesúszó számában viszont garantált a magyar aranyérem, ugyanis a címvédő Hosszú Katinka Európa-bajnoki rekorddal (2:08.41) nyerte az elődöntőt, és több mint két másodperccel verte a komplett mezőnyt. Esély van azonban a kettős magyar sikerre is, ugyanis Verrasztó Evelyn a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba, és csupán 21 századdal maradt el a brit Aimee Willmottól. Ebben a számban is érdekelt lesz Belmonte Garcia, aki gyakorlatilag a 800 gyors után rögtön rajtkőre állhat 200 vegyesen is, ezt pedig kihasználhatja Verrasztó és Willmott. A mezőny többi tagja nem tűnik veszélyesnek az érem szempontjából. 

Férfi 200 m mell

A férfi 200-as mellúszó számot az olimpiai- és világbajnoki címvédő Gyurta Dániel nélkül rendezik, ugyanis a magyar klasszis ezúttal inkább 100 méteren indult. Kifejezetten izgalmas versenynek ígérkezik, ugyanis az elődöntőben az első öt helyezett egymáshoz képest négy tizeden belül ért célba. A legjobb időt a brit Ross Murdoch úszta, de honfitársa Andrew Willis is jó erőben van. Akárcsak a hazai közönség támogatását élvező Marco Koch, aki a németek első aranyérmét szerezheti. Odaérhet a dobogóra a 100-on bronzérmet szerző litván Giedrius Titenis, illetve a rettentően fiatal orosz Ilja Khomenko is. 

Női 100 m hát

Újabb magyar éremre van kilátás 100 méter háton. A főszereplő ezúttal is Hosszú Katinka lesz, aki meggyőző úszással kvalifikálta magát a döntőbe. Az aranyéremért várhatóan a dán Mie Nielsennel kell majd megküzdenie, aki az elődöntőben egyedüliként tudott 1 percen belüli időt úszni. Éremesélyesnek számít a brit Georiga Davis is, aki tartja a Nemzetközösségi Játékokon mutatott kiváló formáját. Hosszúnak két versenye is lesz ezelőtt a szám előtt, így nagy kérdés, hogy milyen erőállapotban áll majd rajthoz. 

Férfi 200 m pillangó 

Címvédés biztosan nem lesz férfi 200 pillangón, ugyanis Cseh László ezúttal nem indul ebben a számban. Magyar éremesély azonban így is lesz Biczó Bence révén, aki két éve Cseh mögött szerzett ezüstöt. Ezúttal is remekül úszott, a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba, elmondása szerint remek formában van, és képes lehet javítani az elődöntős idején. A legfényesebb érem fő várományosa a dán Viktor Bromer, aki közel 1 másodpercet osztott ki a mezőnynek az elődöntőben. Biczó legnagyobb ellenfele a második helyért a szám háromszoros bajnoka, a lengyel Pawel Korzeniowski lesz, aki folyamatosan javuló formát mutatott, és elképzelhető, hogy éppen a döntőben húzza majd elő a legjobb úszását. Érdemes lesz odafigyelni a belga Louis Cronenre, az orosz Jevgeny Koptelovra, illetve az olasz Matteo Pelizzarira is. Gyakorlatilag közülük is bárki dobogóra állhat, így egy rettenő szoros versenyre van kilátás.

Férfi 50 m hát

A csütörtöki versenynap utolsó egyéni döntőjében 50 méter háton csapnak össze a felek. Az első számú favoritnak az olasz Vlagyimir Morozov számít, aki a legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe. Jó formának örvend az izraeli Guy Banrea is, aki az előző két Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, és könnyen lehet, hogy ezúttal is csak a dobogó harmadik fokára állhat majd fel, ugyanis ott lesz a mezőnyben a 100-on aranyérmet nyerő brit Chris Walker-Hebborn is. Meglepetést okozhat a surranópályán úszó francia Jérémy Stravius, aki a kéthosszas távon ezüstérmet szerzett.

Női 200 m mell, Férfi 100 m gyors, Női 100 m pillangó, Férfi 800 m gyors

A korábbi napokhoz hasonlóan csütörtökön is rendeznek előfutamokat, illetve elődöntőket a délelőtt folyamán. 

Férfi 100 gyorson három magyar versenyző is indul. Holoda Péter, Takács Krisztián és a 200-on fantasztikusan szereplő Kozma Dominik célja is a döntőbe jutás. Reális esélye erre Kozmának van, aki szerdán a 200-as döntőben parádés úszással a negyedik helyet szerezte meg.

Női 100 pillangón Hosszú Katinka, míg férfi 800 gyorson Kis Gergő és Gyurta Gergely képviseli hazánkat. Nem lenne meglepő, ha Hosszú ezt a számot beáldozná, hiszen csütörtökön két döntőben is érdekelt lesz, és 100 pillangón egyébként sem számít éremesélyesnek. 

Csütörtöki versenynap, délutáni program
Időpont Versenyszám - Magyar induló
18:07 Női 800 m gyors Döntő Kapás Boglárka
18:18 Női 200 m vegyes Döntő Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn
18:23 Férfi 100 m gyors Elődöntő Kozma Dominik, Holoda Péter, Takács Krisztián
18:31 Női 100 m pillangó Elődöntő Hosszú Katinka
18:46 Férfi 200 m mell Döntő -
18:58 Női 100 m hát Döntő Hosszú Katinka
19:02 Férfi 200 pillangó Döntő Biczó Bence
19:14 Női 200 m mell Elődöntő -
19:24 Férfi 50 m hát Döntő -
19:38 Női 4x200 m gyors Döntő Magyarország
A selejtezőkre délelőtt kerül sor!
Úszás-tippjeinkért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!