Úszó Eb

Extra teljesítménnyel Gyurta és Kozma is dobogóra állhat

A berlini úszó Eb pénteki napján két magyar versenyző úszik döntőt, további nyolc az előfutamokban lesz érdekelt.

Férfi 800 m gyors

A berlini úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján csodásan szerepeltek a magyar úszók, hiszen összesen öt érmet gyűjtöttek, amiből kettő a legfényesebb volt. Pénteken nem várható hasonlóan eredményes szereplés, ugyanis a férfiak 800, illetve 200 méteres gyorsúszó számának döntőjét leszámítva a maradék két egyéni fináléban nem lesz magyar versenyző. A 16 hosszas távon Gyurta Gergelyért szoríthatunk, aki a negyedik legjobb idővel jutott tovább a selejtezőből. Ettől függetlenül nem lesz könnyű dolga az éremszerzés tekintetében, ugyanis a feröeri Pal Joensen, a cseh Jan Micka, és az olasz Gabriele Detti is remek formának örvend, ráadásul az 1500-on hatalmas fölénnyel nyerő, szintén olasz Gregorio Paltrinierivel is számolni kell majd. Nagy úszás kell Gyurtától, ha dobogóra szeretne állni, de nem biztos, hogy benne van a bravúr, hiszen riválisaival ellentétben ő a nyíltvízi úszok 10 kilométeres számában is elindult.

Női 200 m mell

Ahogyan a 100 méteres távon, úgy 200-on sem lehet kérdés, hogy ki lesz az Európa-bajnok a hölgyeknél mellúszásban. A dán Rikke Møller Pedersen kiemelkedik a mezőnyből, elképesztően laza úszással vette az eddigi akadályokat, ráadásul az elődöntőben Európa-bajnoki csúccsal (2:22.32) győzött. Mögötte sem várható óriási csata, hiszen az orosz Vitalian Simonova a dán klasszist leszámítva mindenkinél jobb, így garantált számára az ezüstérem. A dobogó harmadik fokáért várhatóan a két spanyol, Jessica Vall Montero és Marina Garcia Urzainqui küzd majd meg. Utóbbi a nagyobb név, hiszen Urzainqui két éve Debrecenben 100-on bronzérmet tudott nyerni. 

Férfi 100 m gyors

Őrült versenynek ígérkezik a 100 gyors döntője, amelyben Kozma Dominik révén magyar versenyző is medencébe ugrik. A Kőbánya SC kiválósága eddig pazarul szerepelt Berlinben, hiszen 200-on fantasztikus úszással lett negyedik, míg 100-on kétszer is országos csúcsot úszott (48.83). Az éremhez még ezen is faragnia kell, ugyanis a két francia, az 50 pillangó aranyérmese, Florent Manaudou és Fabien Gilot remek formának örvend, illetve a két olasz, Luca Dotto és Luca Leonardi is jobbat úszott az elődöntőben, mint Kozma. Miután a magyar versenyző bombaformában van, ráadásul elmondása szerint hibázott is az elődöntőben, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a fináléban ismét megdönti az egyéni legjobbját, amivel akár érmet is nyerhet, pláne ha valamelyik esélyes túlvállalja magát az elején.

Női 100 m pillangó

A női 200 mellhez hasonlóan, 100 pillangón sem várhatóak túl nagy izgalmak. A svéd Sarah Sjöström ugyanis teljesen más kategóriát képvisel, mint a többiek. Győzött 50 pillangón, 100 gyorson és a 4x100-as gyors váltóban is, a 100 pillangó pedig a kedvenc versenye, hiszen tavaly és 2009-ben is a szám világbajnoka lett. Az ezüstérem borítékolható a dán Jeanette Ottesennek, aki szintén remek formának örvend, de a svéd riválisával nem tudja felvenni a versenyt. Az elődöntőben közel azonos időt úsztak, de Sjöström messze nem adott ki mindent magából, ugyanis várt még rá egy döntő. A dobogó harmadik fokára a holland Inge Dekker állhat fel, aki 2006-ban volt a szám Európa-bajnoka.

Férfi 200 m hát, Női 200 m gyors, Férfi 100 m pillangó, Női 50 hát, Férfi 50 m mell, Női 1500 m gyors

A döntőkben kevesebb, a délelőtti előfutamokban viszont minden számban lesz magyar versenyző.

Férfi 200 háton Bernek Péterért és Balog Gáborért szoríthatunk, akik 100-on elődöntőbe jutottak, illetve rajthoz áll a vegyesúszásban jeleskedő Verrasztó Dávid is. 

A fantasztikusan szereplő Hosszú Katinka 200 gyorson és 50 háton is érdekelt lesz. Mindkét számban a döntőbe jutás lehet a célja, bár látva a formáját, az érmeket sem zárhatjuk ki ebben a két számban sem. 

Férfi 100 pillangón a 200 vegyesen óriási győzelmet arató Cseh László, illetve Pulai Bence képviseli majd hazánkat. Cseh pillangón inkább 200-on szokott brillírozni, a rövidebb távon az érem is komoly bravúr lenne tőle.

A 200-as király Gyurta Dániel a 100 után bevállalja az 50 métert is. Ez abszolút nem a száma, így már a döntőbe jutás is szép eredmény lenne tőle. A magyar világklasszis az év végi rövid pályás világbajnokságra készül, ezért erőlteti a rövidebb számokat. 

A 800-on bronzérmet nyerő Kapás Boglárka 1500-on is indul, ahol hasonló esélyekkel ugorhat medencébe, hiszen nagyjából ugyanazok lesznek a kihívói. 

Pénteki versenynap, délutáni program
Időpont Versenyszám - Magyar induló
18:07 Férfi 800 m gyors Döntő Gyurta Gergely
18:18 Női 200 m gyors Elődöntő Hosszú Katinka
18:28 Férfi 100 m pillangó Elődöntő Pulai Bence, Cseh László
18:43 Női 200 m mell Döntő -
18:47 Férfi 100 m gyors Döntő Kozma Dominik
18:51 Női 50 m hát Elődöntő Hosszú Katinka
19:05 Férfi 200 m hát Elődöntő Verrasztó Dávid, Balog Gábor, Bernek Péter
19:10 Női 100 m pillangó Döntő -
19:26 Férfi 50 mell Elődöntő Gyurta Dániel
19:33 Vegyes 4x100 m gyors Döntő -
A selejtezőkre délelőtt kerül sor!
Úszás-tippjeinkért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!