Átigazolások

Miért kell a Unitednek Falcao?

Rooney és van Persie mellé újabb világklasszis csatárt vesz a United - de vajon mi szükség a sérüléséből éppen felépült Falcaóra? És miért adja el a kolumbiait a Monaco?

A szezont botrányosan rosszul kezdő, összesen eddig nagyjából 150 millió fontot költő Manchester United az átigazolási időszak utolsó óriában sem áll le. Alig, hogy hivatalosan is bejelentették, Daley Blind átment az orvosi vizsgálatokon, újabb bomba robbant az angol sajtóban: a United mértékadó források egybehangzó állításai szerint a Monaco sztárcsatárát, Radamel Falcaót is megszerezte.

De hova? És miért?

Ha valahol igazán el van eresztve a Manchester United, az éppen a csatársor. Rooney és van Persie instant világklasszisok, Mata szintén lőtt már 10 gól felett egy PL-szezonban, és Welbeck is biztató tehetség, ráadásul a klub saját nevelésű játékosa. A fiatal James Wilson tavaly robbant be igazán, élete első bajnokiján góllal mutatkozott be, de a hatharom.com már hetekkel korábban megírta róla, hogy ő lehet az új van Persie. A mexikói Hérnandez szinten ebben a csapatrészben volt bevethető, de ő már hivatalosan is lelépett, egy szezon erejéig kölcsönben a Real Madrid játékosa lesz.

Látszólag tehát a Unitednek semmi szüksége Falcaóra - főleg, hogy közben a csapat védelmében óriási lyukak tátonganak. Rafaelen illetve Shaw-n kívül (közülük jelenleg egyik sem hadra fogható) a csapatnak nincs szélsőhátvédje, és a középpálya is igencsak vékony, főleg most, hogy Carrick, Fellaini, és az új szerzemény Ander Herrera is sérült. 

2011 augusztusa óta csak két játékos, Messi és Ronaldo lőtt több gólt a spanyol bajnokságban, mint Falcao. A kolumbiai tavaly nyáron távozott a La Ligából, de két év alatt 52 gólt rámolt be.

Nem véletlen, hogy az átigazolási szezon nagy részében védekező típusú játékosokat üldözött a csapat. Az érkező Shaw, Rojo, Blind tengely mellett Vidallal is egész nyáron ment a tánc, sőt, a dortmundos Hummels neve is minden második héten előkerült a Uniteddel kapcsolatosan. Még az eredendően támadónak megvett Di María mellett is elsősorban munkabírása és az szólt, hogy, ha kell, képes a védekezést is világszínvonalon megoldani a vonalak mellett.

Falcao ezzel szemben nem több, mint egy klasszikus befejező csatár. Igazi gólgép, ráviszi, belövi, befejezi, bepattan róla, kilövi a hosszú alsót, a rövid felsőt, neki mindegy. Gólpasszokat viszont nem ad, sőt, az összjátékban is csak korlátozottan vesz részt - de ahogyan Pep Guardiola is megmondta róla, "nincs nála jobb csatár a tizenhatoson belül".

Oké, de akkor miért adja el a Monaco?

Jó kérdés. Az, hogy a hercegségbeliek tulajdonosa, Dimitrij Ribolovljev elvált, tény. Az is, hogy az asszonyka az összezördülés után vitte a tekintélyes vagyon felét. Tavaly ráadásul abban az ügyben is döntés született, hogy a monacói futballklubnak a francia adójogszabályoknak megfelelően kell adóznia - ellenkező esetben ugyanis a csapat jelentős versenyelőnybe kerülne riválisaival szemben. Mint ismeretes, a miniállamban nagyon alacsonyak az adók, így a klub jóval kisebb költséggel tud hasonló fizetést kínálni játékosainak, mint a többi kontinentális csapat.

Falcao évi 12-13 millió euróra rúgó keresete például egy tetszőleges francia csapatra 25-26 milliós terhet rótt volna éves szinten - a Monaco ellenben megoldotta 15-ből. A kiskaput azonban becsukták, ez pedig Ribolovljev anyagi helyzetének megváltozásával együtt új helyzetet termetett: a az irreálisan nagy fizetést zsebre tevő sztároknak menniük kell. James Rodriguez esetében kapóra jött, hogy a vb alaposan felverte a játékos árát, de a január óta sérült Falcaót hiába árulták előbb csendben, aztán egyre hangosabban, senki nem jelentekezett érte a padból kiesve.

Falcao eddigi európai karrierje
klubok, meccsek, szerzett gólok
Klub Gól Meccs
FC Porto 72 87
Atlético Madrid 70 91
AS Monaco 13 22

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy a United állítólag mindössze hatmillió fontot fizet a támadó egyéves kölcsönjátékáért - már, ha igazak az értesülések. Ugyan több, a United belső ügyeit illetően rendszerint jól értesült brit újságíró (Jamie Jackson, Daniel Taylor, Mark Ogden) lehozta ezeket a számokat, hivatalos bejelentés még mindig nincs, így a találgatásokat illik fenntartással kezelni. Főleg, hgy Guillem Balague, spanyol ügyekben mindentudó újságíró pár órája már arról írt, Falcao menedzsere bejelentette: a kölcsönszerződés csak álca, arra kell, hogy a Monaco egy év múlva tudja bevinni a könyvelésébe Falcao vételárát, és így könnyebben megfeleljen a Pénzügyi Fair Play rendszer szabályainak. E szerint az elmélet szerint a támadó négy éves szerződést kötött a Uniteddel, amiből az első (kölcsön) év hatmillió, a további három pedig 59 millió fontjába fáj majd az angoloknak. Ráadásul visszatánc sincs, jövő nyáron muszáj lesz megvenniük a kolumbiait.

Ez így már igen komoly biznisz körvonalait sejteti, ráadásul felvet néhány egyéb kérdést is. Például azt, hogy

vajon miért volt ilyen sürgős csatárt venni a Unitednek?

Szintén Balague Twitter-oldalán merült fel a pletyka, hogy Falcao érkezésének nagyon is prózai oka van: Robin van Persie súlyos, de egyelőre meglehetősen titkos sérülése. A holland már a tavalyi szezonban is rengeteget bajlódott különböző problémákkal, de a nyári vb miatt nem feküdt kés alá. A sérülése azonban nem javult meg magától, a Swansea elleni nyitómeccset ki is kellett hagynia, majd a Sunderland és a Burnley ellen sem játszott végig. Az összeesküvés-elméletek hívei szerint Falcao gyors beszákolása mindössze annyit jelent, hogy a holland nem akarja/tudja tovább halogatni a műtétet, még úgy sem, hogy ezzel szezonjának jelentős része ugrik. A United meg nyilván minőségi pótlást akart beszerezni helyette.

Falcao a legutóbbi három klubját egyaránt BL-induláshoz segítette. Manchesterben is ezt várják tőle.

A helyzetet bonyolítja, hogy több (jelentős, viszonylag megbízható, neves) angol oldalon is megjelent a hír, miszerint van Gaal szíve szerint nem számolna kulcsemberként a klub által idén januárban, akkor klubrekordnak számító 40 millió fontért megszerzett Juan Matával. A spanyol jelenleg az egyik legfontosabb láncszemnek szémít van Gaal 3-4-1-2-es formációjában, de kár lenne tagadni, hogy nincs formában: a Burnley ellen szombaton két meccslabdát is elrontott, és az eddig látottak alapján a védekezéshez sem tesz hozzá túl sokat. Biztosat persze nem tudni, de elméletben simán van létjogosultsága annak, hogy van Gaal inkább a nagyobb munkabírású, hasznosabb játékra képes Rooney-t húzná vissza a csatárai mögé Mata helyett - az angol helyét a kapu előterében pedig így simán elfoglalhatja Falcao.

Ez persze csak akkor érvényes, ha marad a 3-4-1-2, az a formáció, amiről épp a minap írtuk le nagy magabiztossággal (nem csak mi, angol szakik is), hogy valószínűleg átmeneti, és csak arra az időre szól, amíg fel nem épül a keret két szélsőbekkje, Rafael és Shaw. Van Gaal azonban a napokban már azt nyilatkozta, a háromvédős rendszer használatának fő indoka, hogy így könnyebben tud helyet szorítani egyszerre két csatárnak is a pályán. Mivel Falcao érkezése éppen ebbe a vonulatba illik, simán lehet, hogy továbbra is marad a 3-4-1-2 az Old Traffordon.

Hogy ebbe hogy fér bele Di María? Jó kérdés. És Blind? Még jobb. Pedig arról említést sem tettünk, hogy állítólag a piac zárásáig hátralévő néhány órában a United tovább hajtja a potenciális igazolásokat, és a Vidal-De Jong párosból legalább az egyiket még biztosan beszákolja.

A Taktikai Zónának persze vannak ötletei, ezekből tárunk most elétek hármat. Szerintetek melyik működne a legjobban az Old Traffordon?


3-5-2, sehol Mata, sehol RvP, de papíron így is bombaerős. A padon többek között Fellaini, Carrick és Januzaj vár bevetésre, ráadásul Blind vagy épp Di María sokoldalúságát kihasználva meccs közben is simán lehet formációt váltani.


4-3-1-2, az irányító Rooney, előtte összeáll a félelmetes v. Persie-Falcao csatársor. Hátul Blind szűr, Herrera ingázik a két tizenhatos között, di María pedig hozz, amit a tavalyi Realban is. A széleket Shaw és Rafael megoldja.


4-2-3-1, középen Matával, a szélen Rooney-val. Blind itt is szűrő, Herrera a csapatrészeket köti össze, di María pedig szélső, de nem klasszikus: védekezésben visszahúzódik, és ezzel 4-3-1-2-vé alakul a formáció.

Szerinted melyik formációban lenne a legerősebb a Manchester United?x;