Barcelona

Olyan szeretnék lenni, mint Guardiola - Xavi

A Barcelona veterán középpályása egy interjúban elismerte, hogy Josep Guardiolához hasonlóan egy napon szívesen lenne a csapat vezetőedzője.

Xavi Guardiola útját követné

Xavi és példaképe a kilencvenes évek végén még játszottak együtt a Barcelona csapatában, az akkor még tizenéves középpályást éppen később edzőjének utódjául szánták a katalán fővárosban. Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, Xavi a klub élő legendája lett, de 34 évesen már ő is érzi, hamarosan eljön az idő, amikor kénytelen lesz szögre akasztani a cipőt.

"Egyre kevesebb közöm van a focihoz, ez világos. Érzem a testemen. Sokkal nehezebben regenerálódom, komoly erőfeszítés minden megtett méter, és a szikra sem pattan meg bennem, ha három naponta meccset játszunk"  - beszélt az öregedés velejáróiról meglepően őszintén a világ és Európa-bajnok irányító, aki jövőképként Guardiola pályáját írta le. "Szeretnék majd a klub kötelékében maradni, bármilyen minősítést is jelentsen ez" - mondta a 34 éves klasszis, aki a vb után visszavonult a válogatottságtól is.

Xavi elmondta, a nyáron egy hajszálra volt attól, hogy elfogadja a New York City ajánlatát, ám Luis Enrique végül maradásra bírta. "Közel voltam ahhoz, hogy Amerikába szerződjek, de Luis meggyőzött, hogy maradjak. Azt mondta, ha megérdemlem a helyem a csapatban, akkor játszom.Őszinte volt velem, mint ahogy mindig is" - tette hozzá Xavi, aki Guardiolához hasonlóan Luis Enrique-vel is játszott még együtt.

A Barcelona felnőttcsapatában 17. szezonját taposó középpályás szerint a mostani keretből csak hárman futhatnak be hasonló karriert a klubnál, mint ő. "Ha megnézzük a Barcát vannak olyanok, akik 10 éves karriert csinálhatnak, Busquets, Sergi Samper, Iniesta vagy Rafinha is ilyen. Thiago Acantara számára már nehezebb a helyzet, hiszen mindig nehéz visszazökkeni, ha egyszer elhagytál egy klubot."

Xavi beszélt arról is, hogy José Mourinho madridi regnálása alatt valóban felhívta őt a Real Madrid csapatkapitánya, Iker Casillas, hogy normalizálják a kapcsolatot a két klub között. "Mindent megbeszéltünk. Mind a ketten úgy éreztük, hogy nagyon rossz képet festünk magunkról és ez zavaró volt. Megegyeztünk, hogy elbeszélgetünk a csapattársainkkal és megpróbáljuk lecsillapítani a kedélyeket. Az egész futball számára egy rossz üzenetet közvetítettünk, hiszen szerte a világon gyerekek néztek minket".

A Barcelona kedden 8-1-es győzelmet aratott a kupában a harmadosztályú Huesca felett, így összesítésben 12-1-el lépett tovább a következő körbe. Xavi - több más kulcsemberhez hasonlóan - pihenőt kapott a szakma stábtól, ám hétvégén a Cordóba ellen már ismét ott lehet a csapatban. A katalánoknak muszáj megnyerniük az újonc elleni találkozót, hiszen a Getafe elleni döntetlen miatt a Real Madrid előnye immáron négy pontosra duzzadt.

[1778188] 2014-12-20 16:00:00 Barcelona - Cordobax;
165952
8812#00