Sportfogadás

Egy mérkőzés, amelyet sosem rendeztek meg, mégis lett nyertese

  • Javi Moreno

Több fogadóirodánál is lehetett téteket elhelyezni egy fehérorosz barátságos találkozóra, habár azt le sem játszották.

Áprilisban kezdődik a fehérorosz Premier League, így javában tart már a felkészülés az országban. Több fogadóiroda is felvette a kínálatába a bajnokság két csapatának, az FK Slutsknak és az Sahtar Szoligorszknak a felkészülési mérkőzését, amelyet elméletileg Pinskben rendeztek meg. Íme a mérkőzés krónikája a Sahtar weboldala szerint.

Íme a beszámoló a Szoligorsz honlapján - a cikket később eltávolították

"Ma pályára lépett egy barátságos meccs keretében a Sahtar és a Slutsk. Igen izgalmas és érdekes meccs volt, tele gólhelyzetekkel. A rutinosabb erőkből álló Sahtar uralta a pálya mindkét oldalát, aminek az első félidő végén gól lett az eredménye. A második félidőben aztán a csapatok lemásolták az első játékrészt, az egyetlen különbség a gólok száma volt. A Slutsk két kései kontratámadással végül megfordította a találkozót".

A dolog szépséghibája csupán annyi, hogy szó sem volt semmiféle mérkőzésről. Habár a különböző livescore-oldalak, mint például Futbol24, egészen pontosan le is írták, hogy a Sahtar a 43. percben szerzett vezetést, előtte a 38. percben kihagytak egy tizenegyest, majd a Slutsk fordított a 85. és a 90. percben szerzett gólokkal, a találkozót valójában nem rendezték meg. De akkor hogyan kerülhetett fel a fogadóirodák kínálatába a meccs és ki találta ki a mérkőzés krónikáját?

A két klub álláspontja szerint nem is volt megbeszélve, hogy játszanak egymással, a Sahtar honlapja pedig hackerek áldozatává vált, akik vélhetően a Slutsk győzelmére fogadtak a nem létező meccsen. Habár több neves irodánál is fogadható volt a mérkőzés, nem érkeztek be hatalmas tétek a meccsre.

Az eset ugyanakkor nem volt egyedülálló. 2014 augusztusában szintén egy fantom találkozóra fogadhattak azok, akik szeretnek kockáztatni barátságos mérkőzésen. A spanyol másodosztályú Ponferradina és a portugál Freamunde csaptak össze, legalábbis ami a csapatneveket és a mezszíneket illeti. De valójában két baráti társaság bérelt pályát 200 euróért. Több angol buki is ennek ellenére oddsot ajánlott a rangosnak éppen nem nevezhető mérkőzésre, aztán végül visszafizettek minden vesztesnek elkönyvelt tétet.

Viszonylag ritka azért, hogy ilyen megesik a mai modern sportfogadásban, mindenesetre tanulságul szolgálhat a bukiknak és a játékosoknak is. Nem valószínű, hogy ezen kirívó esetek hatására a bukmékerek majd kevesebb eseményre ajánlanak oddsot, de azért a média figyelmét erőteljesen ráirányíthatja a felkészülési mérkőzések sajátos világára.

A két csapat egyébként április elején éppen egymás ellen kezdi meg a bajnokságot, április 10-én.

[1920118] 2015-04-10 16:00:00 Shakhtyor Soligorsk - FK Slutskx;