Taktikai Zóna

Ki az esélyes a BL-elődöntőkben?

  • gradessaint

A Barca járt a legrosszabbul a BL-sorsolással, a Real viszont röhöghet a markába. Tényleg a Juventus a jolly joker?

Péntek délben sorsolták a Bajnokok Ligája elődöntőinek párosításait, azóta másról sem olvasok a közösségi médiában, csak arról, hogy akkor most ki ellen épp ki az esélyes, és hogyan fog majd győzni a döntőben a Real. Én ez utóbbiről például kicsit sem vagyok meggyőződve, de annyi különböző fórumon és vitában kellett rendszereznem a véleményem az esélyekről, hogy úgy gondoltam, egyszerűbb lenne írnom egy posztot a témában. Elkészült, fogadjátok szeretettel és kritikával.

Barcelona-Bayern München

Bármilyen meglepő is, nekem most úgy tűnik, a sorsolás leginkább a katalánokkal tolt ki, ők ugyanis a háromból pont azt az egy csapatot kapták meg, akiket esélyesebbnek látok náluk a továbbjutásra. Amúgy sem vagyok elájulva Enrique Barcájától, nekem a a bravúros forma mellett is törékenynek tűnnek, és nem feltétlenül a nevekre meglehetősen közepes védelem miatt. Sokkal inkább azt látom gondnak, hogy Enrique az inidividualizmusban hisz, az egyének klasszisa dönti el a meccseiket, és oké, ez egy Messi-Neymar-Suárez-Iniesta sorral bőven lehet működőképes, de BL-t nyerni inkább jó csapatok szoktak, nem pedig az egyénieskedő sztárok.

Főleg úgy, hogy most a számegyes másik végpontját, Guariolát kellene kiütni hozzá. Pep edzői filozófiájának központi eleme a stratégiai nézőpont, az egyénekben rejlő maximális potenciál kihasználása a csapatjáték optimalizálásán keresztül. Egyszóval és egyszerűen: sokkal jobb edző, mint Enrique, aki ugyan lazított valamelyest az utóbbi két év Barcáját már inkább fojtogató, mintsem repítő tiki-takán, de cserébe az egyéniségek bábjává tette a csapatot.

Ehhez jön hozzá, hogy - mivel két labdát aligha dobnak majd be a pályára - valamelyik csapatnak mindenképp fel kell adnia a saját stílusát, olyan nincs, hogy a Barca és a Bayern is 65%-ban birtokolja a bogyót. Mivel a stílus szervező ereje Guardiola esetében sokkal erősebb, kötve hiszem, hogy Bayern megy majd át kontracsapatba, sokkal könnyebb ezt elképzelni arról a Barcáról, amelyik amúgy is villantott már hasonló erényeket a szezonban. A legutóbbi Clásico alkalmával azonban az is kiderült, hogy egy komolyabb intenzitású nyomással nehezen tudnak megbírkózni, ezt Guardiola még fokozhatja is, amivel okozhat kardinális problémákat Enriquének. Persze az is igaz, hogy a Real elleni csörte nem most volt, a Sevilla ellen például sokkal jobban nézett ki a feltolt védelmi vonal, mint akkor, és a PSG lepofozása is komoly erődemonstráció volt.

Nem azt mondom, hogy a Bayernnek nincsenek gondjai - ha korábban nem is, a Porto elleni odavágón kiderült, hogy bőven vannak -, de egyrészt a párharc kezdetéig jó pár sérült felgyógyulhat, másrészt, ha valaki, akkor Guardiola pontosan tudja, hogyan, és mivel lehet megfojtani a katalánok játékát. Adná magát, hogy a Messi-Suárez-Neymar triót elszigeteli a középpályától, és ehhez meg is vannak az emberei, kérdés, lesz-e erre bármilyen válasza Enriquének. Adná magát a két véekező középpályás (mondjuk Mascherano és Busquets), de ezt a fajta játékot nagyon ritkán játssza a csapat, amikor pedig igen - mint például a Valencia ellen nem is olyan régen -, akkor nem feltétlenül működik megfelelően. Ezért is mondom, hogy a Bayern szempontjából a létező legjobb opció a Barca, mindkét másik csapat sokkal inkább képes a hatékony bekkelésre, ami általában nem szokott ízleni Guardiolának.

[1958904] 2015-05-06 20:45:00 Barcelona - Bayern Münchenx;

Juventus-Real Madrid

Sokan mondják, hogy a sorsolás jolly jokere a Juve volt, de én erről nem vagyok meggyőződve. Egyrészt, egyáltalán nem gyenge az olaszok kerete, másrészt a négybe jutás - ami amúgy tizenkét év óta először jött össze a torinóiaknak, akkor a Realt verték a döntőért - olyan energiákat képes felszabadítani, ami akár kulcsfontosságú is lehet egy kiélezett párharcban.

Ehhez vegyük hozzá, hogy a Realnak hagyományosan nem nagyon megy a Juve ellen: a már citált 2003-as elődöntőben, majd rá két évre a legjobb tizenhat között is az olaszok mentek tovább, de később is összefutottak a csoportkörben, és akkor Ranieri ellenére is oda-vissza nyert a Juve. Ha jobban utánanézünk, akkor arra is ráeszmélhetünk, hogy a Madrid 1989 óta egyszer sem nyert  európai párharcot az egyenes kieséses szakaszban, ha olasz csapat volt az ellenfél.

A Real Madrid párharcai olasz csapatok ellen
1989 óta
Év Párharc Továbbjutó
1989 AC Milan-Real Madrid AC Milan
1990 AC Milan-Real Madrid AC Milan
1992 Torino-Real Madrid Torino
1996 Juventus-Real Madrid Juventus
2003 Real Madrid-Juventus Juventus
2005 Juventus-Real Madrid Juventus
2008 AS Roma-Real Madrid AS Roma

Egy dolog persze a múlt, egy másik meg a jelen, és joggal mondhatja bárki, hogy utóbbi jóval fontosabb. Márpedig most az a helyzet, hogy a Real kerete sokkal erősebb, sőt, ha engem kérdeztek, ehhez a jobb emberanyaghoz egy klasszisokkal jobb edző is társul. Nehezen tudom elképzelni, hogy a leginkább egy eminens diákra - mindig megtanulja a leckét, hogy szóról-szóra felmondja, de pluszt nemigen tud hozzátenni - emlékeztető Allegri gyengébb csapat élén lássa el a kupaspecialista Ancelotti baját, de simán lehet, hogy bennem van a hiba.

Oké, Ancelotti nagyon képes szenvedni egy hatékonyan romboló középpálya ellen - nem véletlen, hogy bajnoki meccset még mindig nem nyert Simeone ellen -, de a Juve sem arról híres, hogy különösebben el tudná rontani azoknak a csapatoknak a játékát, ahol van komolyan vehető széljáték. Márpedig a Realnál van, illetve lesz, mert úgy hírlik, az elődöntő meccseire már Marcelo és Bale is felépül. Erre persze még mindig reagálhat úgy a Juve, hogy 3(5) védővel áll fell, de egyrészt Allegri nem Conte, és nem is tudja ezt a formációt annyira hatékonyan használni, mint az előd, másrészt pedig így nem csak minőségbeli, de számbeli hátrányba is kerülnének az olaszok a vonalak mellett.

Érdekes pont lehet Pirlo szerepeltetése. Első blikkre úgy tűnik, nem igazán bírja el már őt a Juve játéka, másrészt viszont a keret legrutinosabb, már BL-szinten is számtalanszor bizonyított emberéről beszélünk, szóval nagyon jól jöhet a rutinja a Real ellen. És akkor még nem beszéltünk a szabadrúgásairól, amik életveszélyesek, és mivel várhatóan a madridiak dominálják majd a párharcot, kulcsfontosságú lesz, hogy a Juve legalább rögzített helyzetekből odaérjen néha a kapu előterébe.

Pogba felépülése nyilván kulcs, ő talán az egyetlen torinói, aki a semmiből is képes gólt lőni - Casillas ugye közmondásosan nincs jóban a távoli lövésekkel -, meg amúgy is, a Real a legfontosabb kérője, biztos kettőzött erővel menne ellenük. Összességében nekem úgy tűnik, ez Allegri nagy feladata, szokatlant, váratlant kell húznia, hogy legyen esélye, mert az alapjátékával valószínűleg simán kiesik.

[1958906] 2015-05-05 20:45:00 Juventus - Real Madridx;

Nagyon kíváncsi vagyok, ti hogy látjátok. Egyáltalán, szeretnénk újabb El-Clásicót látni, a szokásos felvezetést tizenötszörösével a BL-döntőben? Valóban underdog a Juventus? Ez a Real lesz az első csapat, amelyik duplázik a BL-ben? Szavazzatok, nem mintha ezen múlna, de a labda ugye gömbölyű, bármi megtörténhet, és a meccs is addig tart, amíg le nem fújja a bíró.

Szerinted kik jutnak a BL berlini döntőjébe?x;