Taktikai Zóna

A Real az esélyes, de Allegrinek nincs mit veszítenie

  • gradessaint

Minden előjel a Real Madrid továbbjutását ígéri a BL elődöntőjében. A Juventus mellett Allegri sokoldalúsága és a múlt szól, kérdés, elég lesz-e ez egy szoros párharchoz.

Közvetlenül a sorsolás után már írtunk egyszer a Bajnokok Ligája elődöntőiről, de mivel kedden már el is kezdődnek a párharcok, érdemes megint nekifutni a témának. Az egyszerűség kedvéért most külön vizsgáltuk a meccseket, kezdésnek a Juve-Real párharc legmélyebb bugyraiba szálltunk alá.

bajnokok-ligaja-2014-2015

Arról már volt szó korábban, hogy a Maridnak legendásan gyatra a mérlege olasz csapatok ellen az európai kupák egyenes kieséses párharcaiban, és azt is megemlítettük, hogy ennek most vajmi kevés jelentősége lesz. A Real kerete szinte tökéletes, Ancelotti bravúrosan rakta össze a védekező középpályás nélküli csapatot - amikor nagyon kellett, akkor meg kitalálta Ramost a posztra -, ráadásul egyenként is jóval rutinosabbak a játékosai ezen a szinten, mint az ellenfélé. Ha a két edzőt hasonlítjuk össze, abból megint a spanyolok jönnek ki jobban, Allegri maximum igyekvő ministránsfiúnak jó, Ancelotti viszont a Bajnokok Ligája végjátékának felszentelt püspöke. Mondjuk az is igaz, hogy a nagy edzők általában ilyen helyzetben születnek, lásd Mourinho portói diadalát Sir Alex Ferguson felett.

Ebből már jól látszik, mondhat akárki akármit, az esélyes bizony a Real, és ez valószínűleg a meccsek képén is látszódni fog majd. A Juventus otthon ugyan szereti babusgatni a labdát, de ez ellen a Madrid ellen erre esélye sem lesz, Allegri várhatóan semmilyen kockázatot nem vállal majd. Két-három éve még ki lehetett nyírni a spanyolokat azzal, hogy odaadtad nekik a labdát, de a Real ma már bőven több egyszerű kontracsapatnál, ami megint csak nem a Juve malmára hajtja a vizet. Az meg pláne nem, ha a Ronaldo-Bale-Isco-James sor lendületből vezetheti a labdát a védelemre, ami neveket tekintve ugyan nem néz ki rosszul, de vélhetően kevés olasz drukker nézné meg szívesen CR és Chiellini versenyfutását a vonalak mellett.

Ha kíváncsi vagy, mit a tippelünk a 20:45-kor kezdődő Juve-Realra, kattints ide!

Allegri tehát kényszerpályán mozog: ha a csapatok alapvető erényeit nézzük, nem marad más választása, a továbbjutáshoz meg kell próbálnia sündisznóállásból megverni a Realt. Ha abból indulunk ki, hogy Tevez és Morata személyében van két mozgékony, nem is lassú csatára, akkor pláne ez tűnik a legjobb esélyének, még azzal együtt is, hogy Pogba hiánya nyilván átírja kissé a lehetséges forgatókönyvek listáját.

Érdekes kérdés lesz, hogy játszik-e Pirlo, aki bőven az olaszok legdörzsöltebb játékosa a keretben, de közel sem biztos, hogy bírja még azt a tempót, ami egy ilyen felfokozott hangulatú meccset jellemez. Ráadásul pozíciós játékban sem épp a legjobb, márpedig ha a Juve tényleg mélyen ülve akar védekezni, akkor inkább egy kőkemény ütközőre lesz szüksége mélységi irányító helyett. Adná magát a Vidal-Pogba-Marchisio hármas, de a francia sérülése miatt szinte biztosan nem látjuk őket együtt, így viszont nem marad más választás, csak a fiatal Pereyra és Pirlo, Vidal pedig vélhetően egy sorral előrébb, a két csatár mögött kap majd helyet.

[1958906] 2015-05-05 20:45:00 Juventus - Real Madridx;

Allegri ütőkártyája a nagyfokú rugalmasság lehet. A Juventus 3-5-2-ben és 4-3-1-2-ben is üzembiztosan játszik, sokszor meccs közben is változik a felállás, ha pedig valamiben Ancelotti gyengének mondható, az épp az alkalmazkodás, pláne meccs közben. Ha a Juventus jól használja a saját erényeit - kiváló érzékkel romboló középpálya, kompakt csapatrészek, fegyelmezett védekezés -, akkor a Realnak egészen biztosan nehéz dolga lesz. Kivéve, ha sikerül a vonalak mellé terelni a játékot, mert ebben az esetben két legyet ütnek egy csapásra.

Egyrészt széthúzzák a Juve kőkemény belső hármasát, amivel területek nyílnak meg a mélységi passzok előtt - Isco utánozhatatlanul osztja az ilyen zsugákat -, másrészt belekényszerítik a Juventust egy olyan játékba, ami korántsem tekinthető a sajátjának. Olaszországban a széljáték hagyományosan nem túl erős, a Juve a Serie A-ban ráadásul alig találkozik komolyan vehető vonal melletti játékosokkal. Ha Ancelotti jól sakkozik, akkor még az is előfordulhat, hogy - például a visszatérő Marcelónak köszönhetően - a Real emberfórban rohamoz majd a pálya valamelyik oldalán.

Ha számba vesszük a lehetséges forgatókönyveket és a két csapat hiányzóit, a legvalószínűbbnek egy ehhez hasonló meccskép tűnik:

A Madridnak egyedül Modric sérülése fáj - igaz, az nagyon -, egyébként Ancelotti a legjobb csapatát küldheti harcba, számtalan variációs lehetőséggel. Várhatóan a 4-3-3-ra szavaz majd, mint a nagy meccseken általában, és ha a Juve tényleg nem nagyon akar majd kockáztatni, akkor CR tehermentesítése érdekében sem kell majd túlzottan fájó kompromisszumokat kötnie. Középen Benzema sérülése miatt várhatóan Chicharito kezd, ha pedig mégsem, az valószínűleg Ramos középpályás szerepeltetése miatt lesz. Ebben az esetben Pepe kerülhet be a védelembe, James pedig egy sorral előrébb, a támadósorba katapultálna.

A dologban az a szép, hogy már egyetlen cserével is minden borulhat - távolról sem mindegy például, hogy a Real támadósorában James, vagy Bale kap lehetőséget -, de tartom, hogy mindig hasznosabb az ilyeneket előre végiggondolni, mint utólag, valamilyen banalitással magyarázni a látottakat. A meccsélmény is teljesen más, ha az előzetes sakkozásból indulunk ki, az ember eljátszhat azzal a gondolattal, mi lett volna, ha valamelyik edző egy másik forgatókönyv mellett teszi le a voksát, és hogy ő vajon épp mikor, hol nyúlna bele a meccsbe szíve szerint.

[1958906] 2015-05-05 20:45:00 Juventus - Real Madridx;