Taktikai Zóna

Schneiderlin, vagy Schweinsteiger kell az MU-nak?

  • gradessaint

Két középpályás közül választhat a United, szerintetek kivel járnának jobban?

Ha csak az utolsó napok pletykáiból indulunk ki - ez persze mindig veszélyes, gondoljunk csak Wesley Sneijder esetére -, akkor a Mancheseter United idén mindenképp igazol majd középső középpályást, a kérdés csak az, hogy ki lesz az érkező. Jelenleg ketten vannak a kalapban: a francia Morgan Schneiderlin, és a német válogatott szupersztár, Bastain Schweinsteiger.

Mind a ketten kiváló játékosok, de ha végigtekintünk a United keretén és a csapat problémáin, nem kérdés, hogy Schneiderlin lenne a jobb megoldás. Igaz, hogy drágább - nagyjából 25 millió fontról megy a pletykálkodás vele kapcsolatban -, de több paramétere is sokkal jobban passzol, a Premier League-be, mint Schweinsteigeré.

A német ugyan vitathatatlan klasszis, és az is igaz, hogy annak idején épp az MU jelenlegi edzője, Louis Van Gaal fedezte fel az igazi posztját, és tette be a pálya közepére, már 30 éves, és az utóbbi három évben egyre kevesebb időt tudott csak a pályán tölteni. Ehhez vegyük hozzá, hogy ő stílusa alapján inkább mélységi irányító (kb. az a szerep, amit jelenleg Michael Carrick hoz a Unitedben), nem pedig labaszerző, márpedig a Manchester problémája jelenleg épp az, hogy nem csinál elég szerelést a pálya középső harmadában.

Schweinsteigerrel ráadásul nagyrészt pont ugyanaz a probléma, ami Carrickkel is, nagyobb fizikai nyomást produkáló csapatok ellen általában kevésbé hasznos, és az agresszív letámadást sem szereti túlzottan. Ebből a szempontból a német közel sem az a komplex és sokoldalú középpályás, mint amilyennek általában szereti lefesteni a szakma.

Ettől függetlenül még lehetnek jó évei - az elmúlt években viszonylag sok mélységi irányító érte el teljesítőképessége csúcsát a harmadik iksz után -, de még mindig viszonylag nagy kockázatot jelent, hogy Schweinstegernek alkalmazkodnia kell a Premier League stílusához. Sokszor ismételt igazság, hogy az angol bajnokság a leginkább fizikális a topligák közül, és bár már nem itt a legmagasabb a tempó, még mindig sokkal több párharcot kell megvívniuk a játékosoknak, főleg a középpálya közepén. Hogy ez mennyire ízlene Schweinsteigernek? Hát, ez a nagy kérdés.

Abból kiindulva, mennyire sérülékeny volt az utóbbi időszakban - az utolsó két szezonban alig 1300 percet volt a pályán -, és milyen teljesítményt nyújtott az elmúlt szezonokban a United orvosi stábja, nem feltétlenül következik, hogy a német lenne a tökéletzes megoldás a United középpályás problémáira.

Schneiderlin sok tekintetben épp az ellentéte Schweinsteigernek: fiatalabb, energikusabb, sokkal dominánsabb játékos. Már persze akkor, amikor az ellenfélnél van a labda, és az elsődleges cél annak visszaszerzése, minél közelebb a kapuhoz.

A franciának nagy előnye, hogy Schweinsteigerrel ellentétben van angliai rutinja, sőt, évek óta posztja egyik legjobbja a Premier League-ben. Amikor a tavalyi szezonban a liga másik nagyszerű védekező középpályásával, a szerb Nemanja Maticcsal került szembe, simán jobb volt nála.

Emellett gyors, mobilis, jól passzol, kiválóan fejel, egyszóval egy sokrétűen használható fegyver, aki szerintem jóval kisebb kockázatot jelentene, mint Schweinsteiger. De az is lehet, hogy nincs igazam, szóval nagyon érdekel, ti mit gondoltok erről a párosról.

Tehát?