Tenisz

Hamarosan rajtol a US Open, szerkesztőink ismét kifaggatták egymást

Tenisz fanatikus szerkesztőinknek ezúttal a hétfőn kezdődő US Open adta a beszédtémát, amely a szezon utolsó Grand Slam-tornája lesz. Cesc18 habakukkal beszélgetett.

Murray is apuka lesz.

Habakukk: Roger Federer, Novak Djokovics és Stan Wawrinka után Andy Murray is apuka lesz. Szerinted mit várhatunk ezek után a brit játékostól az elkövetkezendő hónapokban?

Cesc18: Nem igazán lehet megjósolni, hogy kire milyen hatással lesz a baba érkezte. Ami biztos, hogy a nagy pillanathoz közeledvén ne várjunk tőle nagy meneteléseket. Láthattuk tavaly ősszel Djokovicsnál is, hogy fejben teljesen máshol járt és sorra szedte be a vereségeket, majd miután megszületett Stefan ismét elővette a legjobbját és űrtenisszel oktatta a mezőnyt. Murrayéknél egyébként valamikor az Australian Open környékén jön majd a baba, szóval egyelőre még ne kezdjük el veretni...Főleg, hogy fantasztikus formában van.

Cesc18: A bukmékerek Djokovicsot tartják a legnagyobb favoritnak New Yorkban, ám az augusztusi két Masters után mindenki Murrayről és Federerről beszél, hiszen mindketten csúcstenisszel győzték le a szerbet. Hogy látod, a US Openen is inkább ők az esélyesek, vagy a világelső összekapja magát? 

Habakukk: Nem, nálam a három nyert szettre menő tornák közül továbbra is mindenhol Djokovics a favorit. Furcsa amúgy, hogy az összekapni szót használtad – igazából szerintem is jó ez ide, viszont Nole esetében jelesül annyit jelent, hogy 56-5 az idei mérlege, s egyedül a Karlovic elleni vereségre mondhatnám azt, kár érte. Ugyanakkor nekem valami kis megfoghatatlan apróság mindig hiányzott belőle, ha konkrét dolgokat kell mondani, akkor kevésnek tartom a 9 győzelem, 8 vereség mérleget a GS-döntőkben; egyszersmind még mindig negatív a mérlege mind Federer, mind Nadal ellen, holott régóta ő a goat. Egy biztos, jól fogunk szórakozni, olyan hiperagresszív Federert talán még nem is láttam, mint Cinciben, úgy rontott rá a második Djokovics-szervákra, mintha Sara Errani ütötte volna azokat. Mindezek ellenére a világelsőnek van a legjobb kondija, fejben továbbra is borzasztóan erős, az alapütéseibe nehéz belekötni (a fonák kereszt talán puhult egy kicsit, pedig az nagy fegyver volt), s Beckerrel emeltek a szerva minőségén is. Nem kérdés, rá kell tennie egy lapáttal a legutóbbi tornákhoz képest, ám nem kételkedem benne, hogy a hiányzó 5-10 százalékot simán hozzápakolja a US Openen.

A fiatal ausztrálnak félévig makulátlanul kell viselkednie.

Habakukk: Ismert Nick Kyrgios és Stan Wawrinka konfliktusa a közelmúltból, ami majdhogynem példa nélküli ebben a sportágban.  Emlékeztetőül: a meccsük közben Nick azt mondta Wawrinkának, hogy bocs, haver, de Kokkinakis (szintén fiatal ausztrál  teniszező) lefeküdt a barátnőddel, Vekiccsel. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Mire számíthat szerinted Kyrgios a többiektől ezzel kapcsolatban? Érezni lehet majd a "nagyok" elleni meccsek közben a feszültséget? Én azt gondolom, Djokovics vagy Federer nem fogja ezt annyiban hagyni, valahogy éreztetik, hogy itt a tahóság nem dívik. Az ilyen pusztító alpáriság Challenger-szinten sem megengedett, egy kétszeres GS-bajnok arcába pláne nem lehet ilyet belevágni. S mi a véleményed a felfüggesztett ATP-büntetésről? Ismert, a 20 éves játékosnak a következő hat hónapban – február 24-ig – makulátlanul kell viselkednie, ellenkező esetben egy hónapra eltiltják, valamint 25 ezer dolláros bírságra is számíthat. Megfelelő retorzió ez?

Cesc18: Nem egyszerű ez a Kyrgios-ügy, de azt gondolom, hogy a lehető legjobb büntetést szabta ki az ATP. Az már más kérdés, hogy ezzel sajnos valószínűleg egy ideig nem látjuk az ausztrált a legjobb formájában. Neki lételeme, hogy szerepeljen, feszkózzon, showt csináljon, ezzel a retorzióval viszont a komfortzónáján kívül fog teniszezni. Meglepne, ha ez jó hatással lenne rá...A bünti nélkül is visszavett, ez látszódott már rögtön a Wawrinka utáni meccsén. Nem is érezte jól magát a pályán, nem is játszott jól Isner ellen. Szerintem Federerék nem tudnak mit tenni, az ő szintjére természetesen nem fognak lesüllyedni, ha meg kiosztanak neki például egy 6-2, 6-0-át, annak sem sok üzenet értéke lesz. Mint a legtöbb játékos, szakíró, edző, ők is elmondták ezzel kapcsolatban a véleményüket, de itt véget ért az ő szerepük. Az ATP-nek kellett lépnie, és ezt meg is tették. Kyrgiosnak több félnivalója lesz a közönségtől, a US Openen jobban teszi, ha ki sem áll, ha hazai játékossal találkozik... Amit ott kapni fog, azt biztosan nem teszi ki az ablakba. A történethez ugye az még hozzátartozik, hogy az ausztrál bocsánatot kért. Én ezekben alapvetően nem szoktam hinni, de legyen bármekkora tapló is, szerintem ezt most komolyan gondolta. Ő is tisztában van vele, hogy túllépett egy határt. Remélem a karrierje azért nem megy rá erre, mert tényleg egy isteni tehetség, akit élvezet nézni, ha elemében van. 

Marin Cilic tavaly óriási meglepetésre lett a US Open bajnoka.

Cesc18: Tavaly Marin Cilic és Kei Nisikori is kellemes meglepetést okozott, látsz most valakiben olyan potenciált, aki hasonlóan nagy menetelést (elődöntő, döntő) mutathat be, és az outsiderek közé tartozik?

Habakukk:

Egy másik felületen ugyan, de tavaly jól megszakértettem az esélyeket: akkor azt írtam, az ideális GS-bajnok 180 és 195 centi között van, sem alatta, sem fölötte nem lesz senki első, ehhez képest egy 178 és 198 centis finálézott… Cilicnek semmi, Nisikorinak minimális esélyt adok a tavalyi szereplés megismétlésére. Nagy hármasról beszélnék jelenleg, a Djokovics-Federer-Murray triót egyértelműen elődöntőbe várom. A negyedik ember egy 15-20 fős társaságból szerintem bárki lehet; mást ne mondjak, Wawrinkánál érzésem szerint továbbra sem lesz középút, vagy a bárki ellen elég űrtenisz jön, vagy kiesik a második körben mondjuk Kudla ellen négyben. A tízből ilyen-olyan okok miatt Raonicnak és Ferrernek sem vizionálok komolyabb szereplést, Nadalra meg majd külön kitérünk. Fogadási szempontból felhívnám a figyelmet a világranglista-22. Troickire, azzal a sráccal valami gond van, remek szezon után zsinórban négy vereségből jön, Fish és Juzsnij agyonverte, legutóbb Jaziri is elkapta. Egyértelműen ellene kell tenni az első fordulókban, remélem, lesz lehetőség valami zsíros kontrára.

Habakukk: Mindketten sok meccset nézünk, elemzünk, figyelünk, így jobb rálátásunk van a teljes mezőnyre, ezért kérdezem: hová helyeznéd el tudásban Fucsovics Marcit? Én úgy gondolom, egészen nonszensz az, hogy ő még soha nem volt Slam-főtáblás, abban egészen biztos vagyok, hogy nálánál gyengébbek is rendszeresen ott vannak ezeken a versenyeken. Természetesen a US Openen is megpróbálja a kvalifikációt, először Ghem következik neki, utána Gojowczyk vagy Ucsijama, majd a Soeda, Rubljev, G. Melzer, Sugita négyesből egy. Sikerülhet esetleg most?

Cesc18: Nehéz kérdés, az biztos, hogy egy jó képességű teniszező, de mentálisan sokat kell még fejlődnie. Kicsit azt érzem, hogy túl nagyok is az elvárásaink vele szemben, mert juniorként Wimbledont nyert. Pedig sok-sok olyan fiatal játékos van, aki tizenévesen agyonnyeri magát, majd képtelen a felnőttek között helytállni. Yang Tsung-huáról szerintem csak a legfanatikusabbak hallottak, pedig a tajvani srác ugyanaz a korosztály, mint Grigor Dimitrov, és volt junior világelső, nyert ő is Grand Slamet, egyesben és párosban is, a profik között viszont még annyit sem tett le az asztalra, mint Marci, pedig idősebb is nála pár évvel... A legjobb amerikai, francia, ausztrál junioroknak könnyebb dolguk van, hiszen jó eséllyel kapnak legalább egyszer szabadkártyát valamelyik GS-re, az pedig mindig nagy lökést jelent. Szerintem előbb vagy utóbb összejön Fucsónak a főtábla, de ehhez legalább Challenger-szinten egy jó szériát kellene futnia a selejtező előtt, hogy nagy önbizalommal vágjon neki. A mostani sorsolása sem vészesen nehéz, Soeda tűnik a legkeményebb ellenfélnek, de lehet éppen arra lenne szüksége, hogy mondjuk az utolsó körben ő legyen az underdog. Ha megnézzük, eddig, amikor eljutott a harmadik selejtező körig, akkor rendre esélyese volt a meccsnek, és ezt nem tudta kezelni. Kérdésedre a válasz, 30% esélyt adok neki, hogy most sikerül.

Pocsék formában vág neki a US Opennek is Rafa Nadal.

Cesc18: Rafael Nadal augusztusban sem mutatott meggyőző tenisz, így az esetében már nem is az a kérdés, hogy nyerhet-e, hanem, hogy egyáltalán túléli-e ez első hetet? Te mit vársz a spanyoltól New Yorkban?

Habakukk: Ha fogadásról beszélünk, akkor egyet tudok javasolni a Nadal-meccsekre: break, break, break akkor, amikor szervál! Én hónapok óta egyenlő összegekkel rakom egy-egy szervájánál a breaket egy gyengébben rangsorolt ellen, bizony jól lehet vele keresni. Itt is kifizetődő lehet ez a taktika, bárkit is kapjon. 14 vereség, 3 tornagyőzelem - aligha ment így neki valaha is a szeptembernek. Jelenleg semmi kiutat nem látok számára, Nisikori magától értetődő természetességgel verte meg, a Lopez elleni kínlódását pokoli volt nézni. Durva, de arra sem sok sansza van, hogy eljusson Rogerig vagy Novákig, a mostani formáját nézve senki ellen nem tenném meg jó szívvel. Nem szorul a tanácsomra, de én a helyében megpróbálnék valami radikálisat - mondjuk Toni bácsi helyett keresnék egy új edzőt. Különösebben nem kedveltem soha sem őt, sem a játékát, viszont le a kalappal a mostani viselkedése előtt, emelt fővel viseli ezeket a kudarcokat - ekkora egóval ez nem lehet könnyű. Rafa vitathatatlanul nagy bajnok, így azt is megengedem, bármikor összekaphatja magát, ismét végigsöpörhet ideig-óráig a mezőnyön - de ez aligha egy gyorsabbnak mondható kemény pályán fog bekövetkezni.

Cesc18: Mindketten tipsterek vagyunk a LOGIBET.COM-on, várhatunk tőled tippeket az év utolsó Grand Slam-tornája alatt is? Én személy szerint nagyon kedvelem a US Opent, általában a fogadás is jól szokott menni. Tőlem a megszokottnál valószínűleg több tipp várható majd, hiszen az új rendszer már nem köti meg annyira a fogadók kezét. Persze függ azért attól is, hogy a bukik mennyi hibát vétenek majd, de a major viadalokon nem szokott ebből hiány lenni. A felvezető tornákon sem igazán voltak képben... Főleg Djokovics erejét mérték fel rosszul, mind Murray, mind pedig Federer ellen. 

Habakukk: Mi az hogy! Sarkítva azt mondanám, ez olyan, mintha veterán alkoholistaként ülnénk egy kocsmapultnál, aztán a csapos megkérdezné, kipróbáljuk-e az új, minden eddiginél finomabb pálinkát. Naná. 30-50 tipp között várok magamtól, nekünk ez a csúcsesemények egyike. Még ugyan sorsolás sincs, de már vannak elképzeléseim. Troickiről már írtam a kérdezz-felelekben, mellette Sztahovszkijt is veretni fogom, még mindig hatvanadik a világranglistán, de 1-7-es mérleggel jön a Davis Kupát is beleértve, csak egy ötszázon kívülit vert meg. Rémisztő eredmények ezek az ő szintjén, vele sem lehet okés minden. Az a meglátásom, hogy a második, harmadik, negyedik vonal salakosai közül többen ráéreztek ennek a borításnak az ízére, gondolok itt mondjuk Ramosra, Andujarra, Schwartzmanra vagy esetleg Carreno Bustára - rájuk is figyelek, hátha őket a bukik nem annyira értékelik magasra. Aztán ott van Verdasco, az ő meccseire nem tudnak olyan overhatárt rakni, ami nekem ne tetszene. De ez tényleg csak ízelítő, gőzerővel készülök, gyűjtöm a háttéranyagokat, már a kvaliból is megpróbálok valami jót kipecázni. Párosban komoly restanciáim vannak, azzal én nem fogok foglalkozni a magam és az előfizetők érdekében; a női mezőnyből lesz tippem, az arány azonban 80-20 lesz majd a férfiak javára.

Cesc18 tippjeiért kattints ide, Habakukk tippjeiért pedig ide !