Férfi kézilabda BL

Az évad meccse vár a veszprémi fiúkra

Talán az évad legnagyobb mérkőzésére kerül sor szombaton Veszprémben, ahol a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyesének tartott Paris Saint-Germain vendégszerepel. A csoportelsőség szempontjából kulcsfontosságú lehet ez a találkozó, hiszen ha a Veszprém nem tudja legyőzni a francia bajnokot, alighanem lemondhat az első helyről.

A világ legjobbjának tartott Karabatic Veszprémben komoly ellenállásra számíthat / ehfcl.com

A ritkán látott  érdeklődés övezi a szombati találkozót mind a szurkolók, mind a szakma részéről, hiszen talán Európa két legerősebb játékosállományával rendelkező csapatának csatáját láthatja a publikum, nem is csoda, ha az európai szövetség ezt a derbit szavazta meg a forduló találkozójának. Sokat elárul a csapatok erejéről, hogy a bukmékereknél jelenleg a PSG az első, a Veszprém pedig - a Barcelonával holtversenyben - a második legnagyobb favoritnak számít a Bajnokok Ligája megnyerésére. A két sztárgárda bő egy hónapja már összemérhette erejét, Párizsban egy remek találkozón a Nagy László és Christian Zeitz nélkül felálló Veszprém szoros, kétgólos vereséget szenvedett vendéglátójától (28-26).

Fogadás a végeredményre    
Veszprém Döntetlen PSG
1.75 8.25 2.25

A Tippmixpro szorzóiból is látható, hogy bizony abszolút háromesélyes találkozóról beszélünk. Az elmúlt két évben a Veszprém a negyeddöntőben kétszer is búcsúztatni tudta a mezőny legnagyobb költségvetésével rendelkező párizsi alakulatot, ám a nyáron a PSG tovább erősített, így ezúttal már "más a leányzó fekvése". Amellett, hogy néhány "túlhájpolt" sztártól megváltak, olyan klasszisokat sikerült leigazolniuk, mint a Karabatic-fivérek vagy a dán védekezőspecialista Henrik Moolgard. A legnagyobb erősítés talán azonban a kispadon történt, hiszen a Zvonimir Serdarusic-Staffan Olson páros óriási rutinnal és még nagyobb szakértelemmel irányítja a csapatot. Mindez meg is látszik a PSG játékán, Karabaticék hétről-hétre egyre jobb teljesítményt nyújtanak.

Néhány érdekesség a párharc kapcsán*
- Ilic, Zeitz, Palmarsson, Omeyer, Karabatic és Narcisse mind nyertek Bajnokok Ligáját a THW Kiellel.
- Mindkét oldalon sérült egy-egy jobbátlövő: nálunk Christian Zeitz, míg a franciáknál Xavier Barachet.
- A két csapatban három egykori BL gólkirály található: Momir Ilic 2013/14-ben (103 gól) és 2014/15-ben (114) a Veszprém színeiben, Mikkel Hansen 2011/12-ben (98) a Kobenhavn játékosaként, míg Nikola Karabatic 2006/07-ben (89) a THW Kiel tagjaként.
- A két csapatban összesen 13 BL-győztes játékos szerepel: 8 a Veszprémben (Nagy, Nilsson, Palmarsson, Chema, Ugalde és Zeitz) és 5 a PSG-ben (Abalo, N. Karabatic, Narcisse, Omeyer és Vori).
- A két csapatban összesen 13 ország játékosai játszanak.
- A Veszprém mérlege a PSG-vel szemben: 3 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség
*mkb-mvmveszprem.hu/

Azért persze a Veszprémet sem kell félteni. A bakonyiak hazai pályán félelmetes ellenfélnek bizonyulnak, ráadásul Nagy Lászlóék jó formát mutattak az utóbbi hetekben. A veszprémi közönség ezúttal is ott áll majd a csapat mögött, talán az egyetlen aggasztó jel az lehet, hogy a héten lemondott Fonyó Károly klubelnök. Hogy mindez mennyire befolyásolja majd a csapat játékát azt nem tudjuk, mindenesetre kell, hogy legyenek annyira profik a játékosok, hogy függetleníteni tudják magukat az efféle eseményektől.

Nagy László rutinjára és játékintelligánciájára most is szüksége lesz a magyar bajnoknak/ ehfcl.com

"Hazai pályán szeretnénk itthon tartani a két pontot ezen a nagyon fontos mérkőzésen. Tudjuk, hogy a Párizs nagyon jó formában kézilabdázik, ám ahhoz, hogy továbbra is életben maradjanak az esélyeink a csoportelsőségre, elengedhetetlen a győzelem. Számítunk a szurkolóink támogatására, mint hogyan ezt eddig is megkaptuk tőlük, ám most hatványozottan szükségünk lesz rájuk. A PSG-nek tizenhat rendkívül jól képzett játékosa van, szinte nincs is gyenge pontjuk, ám természetesen az észrevételeket, amiket tapasztalunk a játékukban, azt majd maximálisan ki kell használnunk" - fogalmazott a csapatkapitány Nagy László, míg Javier Sabaté vezetőedző már kicsit konkrétabb elvárásokról is beszámolt. "Nagyon nehéz lesz győzni ellenük, ezért talán nagyobb szükségünk lesz a szurkolóinkra, mint valaha. Nagyon gyorsan játszik a PSG, ezért jól kell teljesítenünk a játék minden elemében: védekezésben, támadásban, visszarendeződésben, leindításokban. Talán a legfontosabb feladat az lesz, hogy a leindításaikat megakadályozzuk, ehhez viszont nagyon pontosnak kell lennünk a támadásaink során"- mondta a spanyol szakember.

H2H
BL PSG MKB Veszprém 29 - 27
felkészülési PSG MKB Veszprém 31 - 32
BL MKB Veszprém PSG 34 - 28
BL PSG MKB Veszprém 24 - 24
BL MKB Veszprém PSG 31 - 26

De mégis mire lehetne itt fogadni? Abszolút nem könnyű a kérdés. A Veszprém mellett szól a hazai pálya előnye, a félelmetes publikum, a világ legjobb balkezes átlövője (Nagy László) és a Bajnokok Ligája legutóbbi gólkirálya (Momir Ilics) valamint talán a világ legjobb hatosfala. A másik oldalon ott van a "verhetetlen" Nikola Karabatic, akit szétfeszít az erő és az önbizalom, a világ legjobb támadójátékosának tartott, legutóbbi veszprémi látogatásakor 15 (!) találatot jegyző Mikkel Hansen, az örökifjú kapuslegenda Thierry Omeyer, meg gyakorlatilag a fél francia válogatott, beleértve az olimpiai és világbajnok Luc Abalót és Daniel Narcisse-t.

Tényleg kivételesen nehéz jóslatokba bocsátkozni, de talán azzal kockáztatunk a legkevesebbet, ha azt mondjuk: a párizsihoz hasonlóan ez a mérkőzés is szoros végeredménnyel zárul. Persze, aki szereti a rizikót, az magasabb szorzóval nagyobb kockázatot is vállalhat.

Veszprém - PSG
hatharom.com-tipp: PSG +3,5
TippmixPro@1.30
MVM-Veszprém - PSG
Bajnokok Ligája, A-csoport, 9. forduló
Veszprém, szombat,15.00
Vezetik: Andrei Gousko, Siarhei Repkin (fehéroroszok)
Tv: Sport1, EHF Tv,
Tabella
    M GY D V GK P
1. PSG 8 7 0 1 263:229 14
2. Flensburg-H. 9 7 0 2 268:237 14
3. MKB Veszprém 8 6 1 1 229:207 13
4. Kiel 8 4 0 4 236:224 8
5. PPD Zagreb 9 4 0 5 234:238 8
6. Wisla Plock 9 3 1 5 252:263 7
7. Celje 8 1 0 7 212:234 2
8. Besiktas 9 1 0 8 238:300 2