Karrier

Előbb-utóbb Messi és Ronaldo is ugyanott fog játszani - Eriksson

Már most is tele van sztárokkal a Kínai Szuper Liga, ám úgy tűnik, még nagyobb neveket fognának az országban.

Idén télen Kína hivatalosan is felkerült a világ futballtérképére, immáron komolyan kell számolni a helyi piaccal. Néhány hét leforgása alatt ugyanis nem csak például Alex Teixeira választotta a Jiangsu Suning együttesét a Liverpool helyett, de itt landolt az Atlético Madrid támadója, Jackson Martínez, a Chelsea futballistája, Ramires vagy éppen a Romában és Arsenalban is megfordult Gervinho is. Ezzel egy új irányzat kezdődött el a világ futballjában?

"Egy új valóságba csöppentünk hirtelen, megváltozik a világ labdarúgásában minden. Egészen hihetetlen, hogy nem csak versenyre kelhet egy kínai klub a Liverpoollal a transzferpiacon, de megelőzni is képes, ahogyan az is lenyűgöző, hogy egy Teixeira vagy Gervinho Kínában akar játszani" - nyilatkozta Mads Davidsen, Sven Göran Eriksson stábjának egyik tagja. Davidsen elmondta, amíg másfél-két éve csak középkategóriás játékosokat tudtak szerződtetni, addig mára már a legjobbak is szívesen mennek Ázsiába.

"Van azonban egy hatalmas félreértés az ide szerződő játékosokkal kapcsolatban. Az emberek azt hiszik, csak pénzt keresni és pihenni érkeznek Kínába, de ez nem így van, velük szemben sokkal magasabbak az elvárások. Itt tényleg azt várják tőlük, hogy meccseket nyerjenek, nagy a felelősségük, ugyanis minden labdával őket keresik. Nem egyszerű a helyzete egy külföldinek, hamar elfogy velük szemben a türelem. Ugyanakkor nagyon sokat számíthat egy-egy külföldi jelenléte a csapatban, a helyi játékosok is rendkívül sokat tanulhatnak egy nyugat-európai vagy dél-amerikai futballistától" - mondta Davidsen.

Azonban azt még lehetetlen megjósolni, hol is van a végállomása a megkezdődött folyamatnak, ám mint azt Eriksson elmondta, egyre nagyobb nívó lesz Kínában játszani, így előbb-utóbb valóban a legnagyobb játékosok is elgondolkoznak majd az átigazoláson. "Jó irányba halad az ország labdarúgása affelé, hogy egy Messi, Ronaldo vagy Rooney is itt akarjon játszani. Egyre magasabb szinten van a bajnokság, így egyre több játékos érkezik ide. Ki tudja, hány év választja el Kínát attól, hogy topbajnoksággá váljon" - jósolt a svéd mester.