Bulvár

Jön a 88. Oscar-gála - tippek, érdekességek

  • Cesc18 és Varin

Hétfő hajnalban díjazzák a filmvilág legjobbjait. Mi természetesen erre is megtehetjük a tétjeinket, a hatharom.com két "filmszakija", Varin és Cesc18 pedig meg is osztotta gondolatait az esélyesekkel kapcsolatban.

A legjobb film

A szakértők és a bukmékerek szerint három alkotásnak van reális esélye elnyerni az amerikai filmakadémia elismerését. A favorit az Alejandro González Iñárritu által rendezett, 12 kategóriában jelölt A visszatérő. A Michael Punke 2002-ben írt The Revenant című igaz történeten alapuló kiadatlan kéziratából készült film elnyerte a Golden Globe és a BAFTA díját is. Bár előbbi igen jó százalékban (66.67) szokta eltalálni az Oscar-győztest, messze nem lehetnek nyugodtak, hiszen a Critics' Choice és SAG díját viszont a Spotlight söpörte be, míg a PGA-nál A nagy dobás volt a befutó. Mindkét film igaz történet alapján készült, előbbi egy bostoni újság oknyomozó munkatársainak rendkívüli munkáját követi életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatának elkészítése során, míg utóbbi a 2000-es évek nagy pénzügyi válságáról szól. Az elmúlt másfél hónapban szinte mindhárom film volt a bukmékerek listáján az első helyen, a Golden Globe-ig a Spotlightot tartották a favoritnak, A visszatérő díjazása után viszont fordult a kocka.

Melyik a legjobb film?
Jelölt filmek A díjátadó előtti oddsok

2016 év eleji oddsok

A visszatérő 1.44 7.50
Spotlight 3.50 1.40
A nagy dobás 6.00 6.50
Mad Max - A harag útja 67.00 34.00
A mentőexpedíció 151.00 15.00
A szoba 151.00 26.00
Kémek hídja 251.00 41.00
Brooklyn 251.00 41.00

Fontos ugyanakkor tudni, hogy az Oscar-díj odaítélése többnyire nem szubjektív véleményeken alapszik, hanem bizonyos témák elsőbbséget élveznek másokkal szemben. Felesleges tehát az alapján tippelnünk, hogy éppen nekünk mi tetszett a legjobban, mert ez nem számít. Az Oscar-díjakat egy hatezer tagú bizottság szavazza meg, amely inkább dönt a slágertémák javára, mintsem objektív szempontok szerint.

Melyik díjátadó milyen eséllyel találta el a későbbi Oscar-nyertest?

Igen fontos tényező, hogy az Oscart megelőző nagyobb díjátadók (Golden Globe, Critics' Choice, SAG) mely filmeknek ítélik oda a díjakat, ugyanis mindössze két olyan eset volt (1995 - Sárkányszív, 2004 - Millió dolláros bébi) az elmúlt húsz esztendőben, hogy egy olyan film kapta a szobrocskát, amely a fenti három díjátadó egyikén sem nyert. Mivel idén a Spotlight kettő, A visszatérő egy trófeát kapott a háromból, így jó eséllyel 2016-ban is folytatódik a sorozat.

Cesc18: A nyolc jelölt filmből egyelőre csak A nagy dobást és a Mad Maxet láttam. Utóbbi nagyon nem az én világom, de ezt elég jól megcsinálták, tetszett, viszont nem gondolom, hogy megérdemelné a legjobb filmnek járó díjat. Az Adam McKay által rendezett A nagy dobás viszont már annál inkább. Nem esélytelen a szoborra, tény, hogy a Golden Globe, a Critics' Choice és a SAG másnak adta az elismerést, az Amerikai Producerek Céhénél ugyanakkor A nagy dobás volt a befutó, és az elmúlt nyolc évben amelyik filmet a PGA a legjobbnak választotta, az az Oscaron is győzött. Csak a plusz izgalom kedvéért én hatszoros pénzért behúzom majd A nagy dobást, még ha nehéz is elképzelni, hogy olyan film nyerje, amely a három nagy díjátadó egyik díját sem nyerte meg. De volt már ilyenre példa, miért ne lehetne újra?

Varin: Horrorfanatikus lévén, egyiket sem láttam az említett filmek közül, de ez nem túlságosan kirívó eset nálam. Egyszerűen nem tudnak lekötni a propagandafilmek, Steven Spielberg műveivel kapcsolatban például kifejezetten előítéleteim vannak. Valószínűleg a Mad Max elfogyasztásra kerül majd, ahogyan egy unalmas estén a Mentőexpedíciót és a Visszatérőt is berakom a lejátszóba, de utóbbit például csak a Leonardo DiCaprio iránt érzett tiszteletem jeléül. A mai napig nem fogom fel, hogy a Viharszigetért hogy nem kapott Oscart, na mindegy... Most végre jó helyre kerül a szobrocska!

Legjobb színész és színésznő

Ha meg akarjuk jósolni a legjobb színész és legjobb színésznő várható díjazottját, akkor a Golden Globe és a SAG statisztikáinak érdemes hinni, hiszen az előbbi szervezett 1960 óta 75.93%-os pontossággal tippel az uraknál, míg az utóbbi 78.95%-os találati aránnyal jósol a két kategóriában együttvéve. Túl nagy izgalom sem a hölgyeknél, sem az uraknál nem várható, hiszen Brie Larson A szobában, Leonardo DiCaprio pedig A visszatérőben nyújtott alakításárért söpörte be az elismeréseket a különféle díjátadókon, ezek után pedig kisebbfajta csoda lenne, ha az Oscaron nem ők vinnék haza az arany szobrocskákat. 

A bloggerek sem mernek ellenük tippelni, különösen nem DiCaprio ellen, aki körül végre megszűnhet az a hype, hogy soha nem nyer Oscart. Eljött az ő pillanata, a Kritikusoknál, a Brit filmakadémián, a Golden Globe-on és SAG-on is őt választották a legjobbnak, kizárt, hogy most bárki is kiénekelje a sajtot a szájából. A jelöltek között találjuk egyébként azt az Eddie Redmayne-t is, aki tavaly A mindenség elmélete című filmben nyújtott zseniális alakításával győzte meg az Akadémiát. Nagy csoda lenne, ha egymást követő két évben besöpörné az elismerést, pláne ennyire fiatalon.

Legjobb rendező

Egy időben a legjobb film és a legjobb rendező kéz a kézben jártak, így miután A visszatérő a legnagyobb favorit a szoborra, ezért Alejandro González Iñárritu az első számú favorit, aki egyébként tavaly is győzött a Birdmannel. Az oddsmesterek azonban talán túlságosan is nagy esélyesnek hozzák ki, főleg azok után, hogy a Critics' Choice-nál a Mad Max rendezője, George Miller volt a befutó. Ebben a kategóriában a Kritikusok díjazottjára mindig érdemes odafigyelni, hiszen 78.95 százalékban meg szokott egyezni az Oscar-győztessel. A Golden Globe díja ugyanakkor az utóbbi időben egyre kevesebb szerencsét hoz, az elmúlt öt évben csak egyszer ismerték el azt a rendezőt, akit Los Angelesben a legjobbnak választottak. Idén éppen a mexikói szakember nyert a Globe-on...Nem lefutott ez a kategória, akár még Adam McKay is beleszólhat, bár az ő győzelme komoly meglepetésnek számítana. 

Egyéb kategóriák 

Szívünknek kedves kategória lehet a Legjobb idegen nyelvű film kategóriája, ahol a Saul fia a kezdetektől toronymagas favoritnak számít. Nemes Jeles László műve olyannyira hódítani látszik, hogy az első, 1.14-es odds is jócskán csökkent, most már csak 1.07-ért fogadhatunk arra, hogy hazánkba kerül a szobrocska.

Az egyik legérdekesebb kategória a Legjobb jelmeztervezés, ahol Sandy Powell két filmje, a Cinderella és a Carol száll szembe a Mad Maxszel. A Fury Roadtól hatalmas tarolás várható a látványvilággal kapcsolatos kategóriába, ám itt favoritként várhatunk bukást tőlük. Habár logikusnak tűnik arra gondolni, hogy a háromszoros győztes Sandy szavazatai majd megoszlanak két alkotása között, ám megnézve az Oscar-díj utóbbi néhány évét, ez meglepően kevés gondot okozott.

A legjobb jelmeztervezés utolsó néhány győztese között olyan filmeket találunk, mint az Anna Karenina, Alíz csodaországban, Elizabeth vagy a Marie Antoinette, így nem véletlenül gondolhatunk arra, hogy a Mad Max csúnya emberkéi helyett a Hamupipőke szépségei zsebelik be az Oscart.

Szintén izgalmas kategória lehet a Legjobb hangvágás és a Legjobb hangkeverés, ám hogy a kettő között mi a különbség, azt még az Akadémia tagjai között sem tudják sokan, ebben biztosak lehetünk. Itt kiindulhatunk abból, hogy az utóbbi nyolc évben csupán háromszor volt olyan, hogy nem ugyanaz a film nyert ebben a két kategóriában, és mivel mindkét esetben a Mad Max a favorit a The Revenanttal szemben, érdemes lehet megpróbálni megjátszani a hangkeverésnél a Mad Maxet, 1.80-as oddsért - bár itt nincs egyetértés két szerkesztőnk között.

Varin: Több érdekes tippem is lesz a 88. Oscar-gálára, és ahogyan az lenni szokott, nem a főbb kategóriákban, ezeknél ugyanis szinte soha nincsen nagy meglepetés, azonban túl nagy értéket sem találni az 1.02-es szorzókban. Hajlamosak azonban a bukik a kisebb kategóriákat kicsit könnyedebben kezelni, így ha kellő mennyiségű kritikát és véleményt olvasunk el, akár találhatunk is value fogadásokat. Ha érdekel, én miket találtam, látogasd meg a Logibet rendszerét, ahol minden Oscar-tippemet ingyenesen megkaphatod!

Cesc18: Számunkra az est legizgalmasabb pillanata természetesen a legjobb idegen nyelvű film győztesének kihirdetése lesz. Engem kissé meglepett, hogy ekkora favoritnak hozták ki a Saul fiát. Tény, hogy a díjátadók után ő tűnik jelenleg befutónak, de több külföldi szaki szerint is ebben a kategóriában borulhat a papírforma. A Mustang jelenti a legnagyobb fenyegetést Nemes Jeles László alkotására, én hétszeres pénzért ezt meg is játszom, aztán maximum az egyik szemem sír a másik nevet a végén, akárhogy is alakul. 


Két "filmszakink", Cesc18 és Varin úgy döntött, hogy ezúttal nem csak a bukmékerekkel, de egymással is megküzdenek, és mind a 24 kategóriára leadják a tippjüket. A győztes jutalma egy tálca sör!

A nagy párharc
Cesc18 Kategória Varin
The Big Short Legjobb film The Revenant
Leonardo DiCaprio Legjobb színész Leonardo DiCaprio
Brie Larsson Legjobb színésznő Brie Larsson
Sylvester Stallone Legjobb férfi mellékszereplő Sylvester Stallone
Alicia Vikander Legjobb női mellékszereplő Alicia Vikander
Alejandro Gonzalez Inarritu Legjobb rendező Alejandro Gonzalez Inarritu
The Big Short Legjobb adaptált forgatókönyv The Big Short
Spotlight Legjobb eredeti forgatókönyv Spotlight
Mustang Legjobb idegen nyelvű film Son of Saul
Inside Out Legjobb animációs film Inside out
Amy Legjobb dokumentum film Amy
The Revenant (Emmanuel Lubezki) Legjobb operatőr

The Revenant (Emmanuel Lubezki)

The Big Short Legjobb vágás Mad Max: Fury Road
Mad Max: Fury Road Legjobb látványtervezés Mad Max: Fury Road
Star Wars: The Force Awakens Legjobb vizuális effektek Mad Max: Fury Road
Mad Max: Fury Road Legjobb jelmeztervezés Cinderella
Mad Max: Fury Road Legjobb smink és frizura Mad Max: Fury Road
The Revenant Legjobb hangvágás Mad Max: Fury Road
The Revenant Legjobb hangeffekt Mad Max: Fury Road
The Hateful Eight Legjobb eredeti filmzene The Hateful Eight
"Til It Happens to You," The Hunting Ground Legjobb eredeti dal "Til It Happens to You," The Hunting Ground
Bear Story Legjobb animációs rövidfilm World of Tomorrow
Shok Legjobb élő akció rövidfilm Shok
A Girl in the River: The Price Of Forgiveness Legjobb dokumentum rövidfilm A Girl in the River: The Price Of Forgiveness