NB I

A Fradi nem Barcelona, a Vasast pedig már az emberelőny is zavarja

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a magyar edzők egymásra licitálva mondanak hülyeségeket, de amikor a versenyt egy német tréner nyeri, akkor még minket is különös melegség tölt el.

Hétről hétre a futballszerető emberek egyik legédesebb beszédtémájául az NB I-es edzők nyilatkozatai szolgálnak. Két végletet lehet megemlíteni ebben az esetben: vannak a Garami Józsi bácsi féle közhelylovagok, akik kvázi ugyanazt a 30 mondatot és begyakorolt frázist használják vetésforgóban, és vannak a Tóth Bálint-iskolán nevelkedett szórakoztató egyéniségek, akik nem félnek első indulatból nyilatkozni, amelynek aztán olykor vidám, olykor igencsak kemény kicsengése van. Erre a hétre is jutott bőséggel a vidám mondatokból.

Kiegyenlített csatát hozott a forduló rangadója, meglepetésre a Ferencváros ismételten nem tudott igazán dominálni aktuális riválisa ellen. Habár Thomas Doll csapata több helyzetet kialakított, a Diósgyőr végül értékes pontot rabolt a Groupama Arénából, amely után érthető módon nem volt túlságosan elégedett a német mester: "Ugyanakkor mérges vagyok, mert többször is a fejemhez vágták, miért nem nyerünk mindig három, négy, öt góllal. Mi nem a Barcelona vagy a Bayern München vagyunk, nem lehet mindig megbontani az ellenfél védelmét." Nos, mostanság igencsak ritkán bontja meg azt a bizonyos védelmet a Ferencváros, és bár a zöldek bajnoki címét semmi nem veszélyezteti, lassan gatyába rázhatná fiait Doll.

Hihetetlen körülmények között esett ki a Magyar Kupából a Videoton, ezek után érthető módon nehéz volt Horváth Ferenc dolga, hogy felrázza fiait a Haladás elleni bajnokira. A piros-kékek végül megszerezték a három pontot, ám Horváth nem volt rest odaszúrni a kupamérkőzés bírójának, Kassai Viktornak: "A Fradi elleni kupameccs másnapján úgy nézett ki az öltöző, mintha behajítottak volna egy kézigránátot. Mindenkinek lógott az orra, leverten, lehajtott fejjel ültek a játékosok. Pénteken valahogy ki akartam belőlük szedni a felgyülemlett feszültséget. A Haladás ellen az első félidei futballunkban meg is volt a dac, sajnos a másodikban azt hittük, ennyi elegendő is. De maradt bennünk egy kis tartalék, azt kiadtuk magunkból. Mindenesetre furcsa volt egyenlő feltételekkel játszani."

A hét edzői idiotizmusa azonban kétségkívül Michael Oenning nevéhez fűződik. A Vasas ugyanis több, mint húsz percet kettős emberelőnyben játszott Kispesten, ám úgy tűnik, Karakó Ferenc spori ezzel csak tönkretette az angyalföldiek remekül kidolgozott taktikáját: "Sokat támadtunk Pakson, de ott a kapott gól felborította a taktikánkat. Éppen ezért arra törekedtünk a Honvéd ellen, hogy ne kapjunk gólt, és aztán ha sikerül, kontraakciókkal veszélyeztessünk. Taktikánk tökéletesen bevált. A kettős emberelőny kissé megzavart bennünket, hiszen az első vagy a második kiállítás után kicsit bátrabban kellett volna futballozni, nem pedig előreívelgetni a labdát, hogy aztán csak lesz valami." Elképesztő, hogy az NB I-ben megint hogyan vegzálják a külföldi trénereket. Paulo Sousát is anno többször elküldték a kispadtól, most pedig merészelnek kettős emberelőnyt adni a Vasasnak egy ilyen fontos bajnokin. Felháborító, ami itt megy!

Oenningnek kétségkívül jó tanára volt

184980