Vélemény

Amikor csak a targoncásnak van gerince

  • varin

Havi több millió forintért nem jár annyi, hogy "bocs, szarok voltunk, elnézést kérünk tőletek"? Nem, a magyar futballistának tényleg nincs gerince...

Az egyik, amiért nagyon szeretem az NB I-et, az az, hogy a játékosokat testközelből lehet ismerni, bárhol összefuthatunk velük az utcán. Itt nem Messik, Ronaldók futballoznak, itt csak Mészárosok, Korhutok, akikkel adott esetben a Debrecen Pláza bármelyik kávézójában, rosszabb esetben pedig egy pénteki buliban lehet pacsizni kettőt, autogramot kérni, fotózkodni velük. Gondolná az ember, hogy éppen ezért a játékosok is tisztelik valamelyest a szurkolókat, felelősséget éreznek azok iránt, akik esetleg a hónap végén utolsó forintjaikat arra költik, hogy elutaznak Debrecenből vasárnap délután Budapestre, hogy lássák az aranylábú kedvenceket az éppen aktuális bajnokin. És ezért mi szurkolók nem is várunk túl sokat, csupán egy kis küzdést, harcot és tiszteletet. És nem, nem a francia targoncástól, de nem is az egyik legnagyobb zsoldosnak tartott országjárótól, hanem a saját nevelésű játékosoktól.

Történt, hogy az Illovszky Stadionban játszott MTK-Debrecen találkozón minősíthetetlen játékkal kapott ki a Debrecen, egy ritkán látható komikus góllal. Az, hogy a kedvenc csapatom már negyedik tétmérkőzését játszotta le úgy, hogy nem talált be az ellenfél kapujába, az, hogy a csapat vezetése nem hajlandó eltávolítani a csapat éléről a "mesteredzőt", akit mindenki egy emberként üldözne el, már nem is meglepő. De az, amit a játékosok megengednek maguknak egy ilyen szánalmas 90 (+270) perc után, az gyomorforgató.

Mi szurkolók elvárjuk a tiszteletet, megfizettük a belépőt, adott esetben átutaztuk az országot, tízezreket kidobva ezért a látványért. Elvárnánk annyit, hogy ilyen esetben legyen annyi bőr a sztárjaink képén, hogy kijönnek kettőt tapsikolni, megköszönni, hogy vasárnap délután a családunk helyett velük töltöttük kevés szabadidőnket. Ehelyett mit kapunk? Sunnyogva elsétáló saját nevelésű játékosokat, mentegetőző kapust.

"Óriásit hibáztam, nagyon kivártam, hamarabb el kellett volna rúgnom a labdát, de… – mondta Radosevic az nso.hu-nak. "Ilyen pályán nem lehet meccset rendezni. Katasztrófa! Ezzel nem felmenteni akarom magam, de a gyep minősége botrányos volt. Rendkívül elszomorít, hogy kikaptunk, s bizony az én butaságom miatt…”. Mit tesz ilyenkor egy kapus? Kikullog a szurkolókhoz, meghallgatja, ahogy elküldik őt kétszázan az anyjába, elnézést kér, majd beballag az öltözőbe, lógó orral. De nem a gyepre fogja, és nem kezd el mentegetőzni.

Kondás mesterrel szoros a barátság

Egyetlen ember jött ki a mérkőzés után a szurkolókhoz, Adamo Coulibaly, aki ki is dobta a mezét az őt éltető, nem teljesen józan, de legalább hangulatot csináló szurkolóknak - állítólag amúgy ez a francia játékosnak 35 ezer forintjába kerül majd. Aki még nem érdemel anyázást, az a zsoldosnak tartott (egyébiránt saját nevelés) Tisza Tibor, akiben volt legalább annyi, hogy elindult a szurkolók felé, majd amikor meglátta, hogy a társai már a zuhany alatt állnak, inkább megállt a félpályánál, tapsolt párat, és ő is elballagott vélhetően közepesen szomorúan.

Tudom én, hatalmas elvárás a havi több millió forintot kereső "sztároktól", hogy egy ilyen meccs után elnézést kérjenek azoktól, akik miatt egyáltalán pénzt kapnak, ahogyan az is, hogy az edzőnek legyen bőr a képén felállni a padról ennyi blama után... De hétről hétre ezzel szembesülni elképesztően kiábrándító. És ne tessék csodálkozni a 4-500-as nézőszámon, amit majd a különböző médiumok azért feljavítanak 1500-ra. És akkor arról még nem is szóltam, hogy az ultrák már nem először nem jutottak be a mérkőzésre a szokásos nevetséges regisztráció miatt.

[2005879] 2016-03-20 15:30:00 MTK - Debrecenx;