Angol foci

Ezt a szintet már az NB I is tudja - a PL 5 legrosszabbul fizetett játékosa

Bár egész vagyonokat lehet keresni a Premier League-ben, vannak azért olyanok is, akiknek szerény az apanázsuk.

Kaszálj a legjobb tenisztippekkel július végéig egyedülállóan alacsony áron!

Mostanra már teljesen megszokhattuk, hogy repkednek az eurómilliók, ha a sztárfocisták fizetéséről van szó, azonban a sillyseason.com összeállítása alapján azt is elmondhatjuk, hogy nem mindenki keresi magát degeszre még a Premier League-ben sem.

A Premier League 2021/22-es idényének legrosszabbul kereső játékosa havonta 10 ezer fontot, forintra átszámítva mintegy 4 millió forintot vihetett haza. Ez az összeg egy menő NB I-es focistának is lehetne a fizetése, de a 5. legrosszabbul kereső PL-játékos már közel 10 milliót visz haza, amivel azért a kisebb bajnokságok csapatai már nem igazán tudnának konkurálni.


 

  • Will Norris, Burnely, heti fizetés: £5,769

A Burnley nem tartozik a nagy angol klubok közé, így a csapat harmadik számú kapusaként nem is számíthat az ember milliós apanázsra. Will Norris az elmúlt 18 hónapban mindössze három alkalommal lépett pályára a Turf Mooron, ha ezt nézzük, akkor az a heti közel hatezer fontos fizetés nem is olyan kevés.

  • Bali Mumba, Norwich City, heti fizetés:  £5,000

A mindössze 20 éves angol utánpótlás válogatott védő a Norwich City kötelékébe tartozik, de mindössze egyetlen alkalommal lépett pályára a PL-ben, majd tavasszal kölcsönadták őt a Championshipben szereplő Peterborough-nak.

  • Remi Matthews, Crystal Palace,  heti fizetés: £4,700

A lista harmadik helyén egy újabb kapus, Remi Matthews nevét találjuk. A 28 éves hálóőr pályafutása során megfordult a Norwichban, a Boltonban és a Sunderlandben is, jelenleg pedig a Crystal Palace kötelékébe tartozik. Matthews még soha nem lépett pályára a Premier League-ben, a londoniaknál is harmadik számú kapusnak számít, de így is hazavihet havonta 20 ezer fontot.

  • Jan Zamburek, Brentford, heti fizetés: £3,150

A Slavia Praha akadémiáján nevelkedett Jan Zamburek 2018-ban került a Brentfordhoz, amikor még alig múlt 17 éves. A középpályás ugyan PL-csapat keretének tagja, azonban bemutatkoznia még nem sikerült az angol élvonalban, a mögöttünk hagyott szezonban kölcsönadták a harmadik ligás Shrewsbury Town csapatának, majd tavasszal a dán Viborgnak.

  • Jeremy Ngakia, Watford, heti fizetés: £2,500

A lista élén az újabb fiatalember, a 21 éves jobb hátvéd Jeremy Ngakia nevét találjuk. A többi listán szereplő játékossal ellentétben Jeremy játszott idén a PL-ben, a Watfordban ugyanis 13 alkalommal is pályára lépett a világ legerősebb bajnokságában, de szóhoz jutott az FA Kupában is. Fiatal kora miatt még nem tudott alapembere lenne a Watfordnak, amely ki is esett a PL-ből, így ősszel a másodosztályban lehet, hogy még több szerep hárulhat a fiatal angol védőre.

 

Mi a helyzet az NB I-ben?

A magyar bajnokságok fizetési listái továbbra sem nyilvánosak, így nehéz pontos összegekről információkat szerezni. Az UEFA  2018-ban kiadott jelentése alapján a magyar első osztályú bajnokságban 1.2-1.5 millió forint egy átlagos fizetés, ugyanakkor a TOP100 játékos ennek többszörösét, 3-4 millió forintot is hazavihet átlagban, de mostanra persze akadnak olyan játékosai is az NB I-nek, akik még ennek is a többszörösét vihetik haza havonta.

A fizetések terén természetesen a Ferencváros csapata viszi a prímet, amely az elmúlt években komoly építkezésbe kezdett. A folyamatos európai csoportkörös szereplést csak úgy lehet biztosítani, ha a keret minőségét évről évre javítják, ehhez viszont keményen zsebbe is kell nyúlnia a klubnak.

A Magyar Hang tavaly év végén arról írt, hogy a van a Fradiban olyan játékos, aki többnyire csak a cserepadot koptatja, de így is zsebre tehet havi 21 ezer eurót.

Vasile Miriuta, a Fradi egykori játékosa szintén ebben a cikkben azt állította, hogy ismeretei szerint akad olyan Fradi-játékos, akinek a bruttó éves bére meghaladja az 500 ezer eurót, ami viszont már egy topligás közép- vagy kiscsapat szintjét jelentheti.

A világ legjobban kereső focistáihoz képest persze ezek is aprópénzek, a PSG-vel szerződést hosszabbító Kylian Mbappé állítólag közel 50 millió eurót vághat zsebre szezononként a klubjában.