Sportfogadás Suli

Ezért vadulhattak meg az angol sporik! - hogyan nyerjünk ezzel fogadóként?

A legsportszerűbb bajnokság mostanra a spanyol szintjére emelkedett. De mi állhat a 1,5 lapos emelkedés hátterében?

Nem történt igazán nagy meglepetés tavaly sem, ami a különböző topligák fair play-táblázatát illeti, továbbra is a legsportszerűbb bajnokság a Premier League maradt (3,72 lap meccsenként), míg a legkevésbé szép a La Liga a maga 5,11 büntetőpontjával 90 percre vetítve. A különbség tetemes, de az angol topliga 2022/23-as szezonja még a Bundesligára is közel 5 tizedet rávert. Fordulhat erre az évre ez a tendencia? Az eddigi két forduló alapján nagyon úgy tűnik, hogy igen...

Az angol topliga első két fordulójában ugyanis összesen 85 sárga mellé 6 piros került kiosztásra. Ha ezt arányosítjuk, akkor a PL csapatai összesen közel 120 kiállítással végeznének, amely kb. 30-cal lehetne több, mint a La Liga tavalyi 89-es száma. A 23/24-es szezonátlag a büntetőpontokat illetően 5,10-re ugrott fel, amely megelőzi a tavalyi Serie A-t és éppen lemarad a La Ligától, a hirtelen növekedésnek pedig jó oka van, habár ezt ilyen mértékben előre nem nagyon láthattuk.


Szabályváltozások a Premier League-ben

 

  • Sárga lap jár, ha egynél több játékos közeledik a játékvezetőhöz
  • Sárga lap jár, ha egy játékos távolról rohan a játékvezetőhöz
  • Sárga lap jár, ha egynél több edző tartózkodik a technikai zóna területén
  • Szigorúbb büntetés a technikai területet elhagyó vagy a játékvezetőkkel szemben agresszívan viselkedő menedzserekkel szemben
  • A kiállított edzők nem nézhetik végig a meccset a lelátóról
  • A játékvezetők kötelesek a gólok, az ünneplés, a cserék és a sérülések miatti játékmegszakítások idejét meghatározni
  • Sárga lap jár az időhúzásért, a nyilvánvaló esetektől a kevésbé nyilvánvaló esetekig

Az idei futballszezont megelőzően ugyanis a szövetség arra kérte a játékvezetőket, sokkal keményebben torolják meg a játékosok időhúzását, tiszteletlenségét és reklamálását, így ilyen okok miatt az első két fordulóban 32 lapot osztottak már ki. A BBC statisztikáiból kiderül, tavaly egész évben 174 ilyen figyelmeztetés került kiosztásra, vagyis ha tartják a játékvezetők az átlagot, akkor három és félszer annyi sárga kerül majd ki a zsebekből ilyen okok miatt.

 

Az infografika azt mutatja meg, hogy az elmúlt szezonokban átlagosan hány meccsenként került kiosztásra második sárga, illetve hány meccsenként került kiosztásra sárga lap időhúzásért (forrás: The Athletic)

 

A minta persze még nem releváns, mint ahogyan ezt később is kihangsúlyozzuk, de a változás elképesztően masszív.

 

Itt is jöhetnek a "vb-s" meccsek

A játékmegszakítások "megtorlásának" már láthattuk jelét a világbajnokságon, ott csak úgy repkedtek a 8-10 perces hosszabbítások és ebben a Premier League sem akar lemaradni. A leghosszabb mérkőzés egy 108 perces Aston Villa-Everton volt, míg

az átlagos hosszabbítás az eddig lejátszott Premier League-meccseken 10,52 perc volt, vagyis félidőnként több, mint 5 perc.

Korábban a bírók inkább figyelembe vették a mérkőzés állását és sima, eldőlt meccseken nem hosszabbítottak feleslegesen 8-10 perceket, ez viszont most megváltozott, a hosszabb játékidő pedig a lapok számára is hatással van.

 

Reagáltak a bukik...

A fogadóirodák persze az ilyen tendenciaváltozást nem hagyják szó nélkül. Emlékezhetünk, tavaly is drasztikusan emelkedett egy-egy spanyol meccsen a lapok fogadási line-ja, nem ritkán találkoztunk akár 7.0-s határral is, amely előzetesen azért extrémnek számított.

Az angol piacokon sincs ez jelenleg másként. Ha csak a mostani hétvégét nézzük, mindössze egyetlen (!) meccsre adnak 3.5-es határt, ez a Sheffield United-Manchester City, akad viszont 5.5-es határ is a Newcastle-Liverpoolon. A Premier League-ben az előző években azért az 5.0 is nagyon ritka volt, hétvégén viszont az egál line átlaga a 10 meccsen 4,6, vagyis körülbelül meg is felel az előző két forduló átlagának.

 

Mit kezdjünk ezzel fogadóként?

Igazán messzemenő következtetéseket még tilos levonni, hiszen 19 meccsen vagyunk túl, ami nagyon kevés. Könnyen lehet egy ilyen szankcionálásnak az az eredménye, hogy a bírók 3-4 fordulóig nagyon határozottan alkalmazzák a szabályváltoztatásokat, utána viszont kicsit több teret engednek, bízva abban, hogy a játékosok is máshogyan állnak a dolgokhoz, mint korábban.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


Véleményem szerint a fogadóirodák nem kizárt, hogy túlreagálták a szabályváltoztatásokat, ez pedig idővel könnyedén jelentheti azt, hogy egy 5.0-s határral kiadott meccsen az underekben lesz az érték.

Ha konkrét fogadási lehetőségeket nézünk, a Tippmixpro speciális kínálatában több olyan opció is van, amelyen érdemes vagy most vagy később elgondolkozni.

A bukméker kínálatában rendszerint 6-7-szeres szorzóval fogadhatunk, hogy edző vagy cserejátékos lapot kap, amely a szabályváltozások miatt sűrűbben fordulhat elő. Szintén érdemes megfontolni a piros lapos opciókat 15-szörös pénzért.

Szintén érdekes lehet, ha az időhúzásokra gondolunk, annak ugyanis már nem lesz pozitív hozadéka a tiszta játékidőben. Márpedig ha kevesebb az időhúzás, akkor kevesebb a kései sárga lap is, amelyekre igen vaskos szorzóval tehetünk pénzt. De ugyanez vonatkozhat arra, hogy az orvosi csapatok pályára lépnek-e.

Az igazi hatások csak hosszabb távon derülnek ki, ehhez pedig a világbajnokság vagy az eddigi 19 meccs nagyon kevés mintát adott. Nem gondolom, hogy ez a lapátlag sokáig kitart, de ezzel együtt a fogadóirodák sem tartják majd fenn ezeket a határokat.

Nekünk fogadóként az a legfontosabb, hogy értékeljük, mikor reagál valamit túl vagy alul a fogadóiroda, és akkor a látszólagos trendektől függetlenül megtennünk értékkel kecsegtető fogadásainkat.