Australian Open

Djokovics hatodszor vagy Murray először?

  • hatharom.com

Vasárnap délelőtt a két klasszis negyedik alkalommal feszül egymásnak az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjében.

ATP Australian Open, tizennegyedik játéknap - döntő - a    szorzói.
Játékos Odds Játékos Odds Kezdés
Novak Djokovics 1.14 @ TippmixPro Andy Murray 4.25 @ TippmixPro 9:30

Profi tenisz-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

A 2015-ös kiíráshoz hasonlóan, ezúttal is a tízszeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovics és a kétszeres Andy Murray között dől el a trófea Melbourne-ben. Nem csak tavaly, de 2013-ban és 2011-ben is megmérkőztek már a fináléban, eddig mindig a szerb klasszis örülhetett, többek között ezeknek a sikereknek köszönhetően ő már ötszörös bajnoka a tornának, míg a britek kiválósága hiába jutott el négy alkalommal is a döntőbe, soha nem tudta még megnyerni azt. Könnyen lehet, hogy most is be kell majd érnie a második hellyel, világelső belgrádi riválisa ugyanis csúcstenisszel rukkolt elő a legjobb négy között.

Azt tudtuk, hogy Djokovics nagy formában érkezett az ausztrál földre, hiszen Dohában impresszív játékkal döngölte földbe Rafa Nadalt, viszont Melbourne-ben az elődöntőig semmi extrát nem mutatott, sőt volt kifejezetten gyenge produkciója is. Ismét bebizonyította azonban, hogy amikor a legnagyobb szükség van rá, akkor veszi elő a legjobb teniszét. A Roger Federer elleni álomelődöntőben ugyanazt az ellenállhatatlan játékát nyújtotta, amivel csak három játékot engedett Nadalnak. A svájci géniusz sem tudott ennél többet összekaparni az első két szettben, egyszerűen tehetetlen volt, mindenre akadt válasza a szerbnek. Imádkoznia kell Murraynek, hogy "Nole" ne ezt az arcát mutassa vasárnap...

Jól megy a játék a britnek is, de sokszor a gyengébb Djokoviccsal sem bírt el. Mivel mindketten pokoli jól fogadnak, így általában az adogatásuk a döntő, ebben pedig rendre a déli szomszédunk teljesít jobban. Az első szervája még Murraynek is kiváló, a másodikok után viszont "Nole" ellen nem tudja jó százalékban megnyerni a pontokat, egyszerűen a 150 km/h körüli adogatás kevés, ennél pedig, ha gyorsabban üti, azzal már túl sok rizikót vállal.

A másik kulcs, a mentális tényező, ebben van talán a legnagyobb különbség közöttük. Tavaly is ideig-óráig szoros meccset vívtak, de a döntő labdameneteket rendre Djokovicsnak sikerült megnyernie. Nem véletlen, hogy az eddigi 30 összecsapásukból 21-et a szerb nyert, de ami igazán demoralizáló lehet a brit számára, hogy ebből négyet 2014-ben, hatot pedig 2015-ben szenvedett el, miközben ő csak egyet tudott behúzni.

Egyértelműen a címvédő szerb a találkozó esélyese, de a szettveszteség nélküli győzelmére fogadni meglehetősen rizikós, hiszen a 2011-es első Grand Slam-összecsapásuk óta mindig nyert legalább egy játszmát Murray. A bukmékerek is inkább a minimum négy szett felé hajlanak, illetve a játékok számánál 37,5-ös határt határoztak meg. Djokovics 3:1-es sikerében van a legnagyobb fantázia, melyre háromszoros pénzt fizetnek a    -nál, ugyanakkor könnyen lehet, hogy a britnek még azért az egy szettért is vért kell majd izzadnia.

A két játékos legutóbbi öt Grand Slam-összecsapása
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2015 Roland Garros Salak Djokovics 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1
2015 Australian Open Kemény Djokovics 7:6, 6:7, 6:3, 6:0
2014 US Open Kemény Djokovics 7:6, 6:7, 6:2, 6:4
2013 Wimbledon Murray 6:4, 7:5, 6:4
2013 Australian Open Kemény Djokovics 6:7, 7:6, 6:3, 6:2
Ha kérdésed van, vagy kifejtenéd a véleményed egy-egy meccsel kapcsolatban, akkor ezt megteheted a fórumunkban a tenisz kibeszélőben.