Wimbledon

Djokovics és Federer vért izzadhat a továbbjutásért

Szerdán a férfiak negyeddöntős küzdelmeivel folytatódik a wimbledoni tenisztorna. A felső ágon Andy Murray-Sam Querrey és Gilles Müller-Marin Cilic derbiket rendeznek, míg az alsó ágon Tomás Berdych Novak Djokoviccsal, míg Milos Raonic Roger Federerrel csap össze.

Ha a szorzókra pillantunk, akkor láthatjuk, hogy mindegyik mérkőzésnek egyértelmű favoritja van, a kérdés tehát, hogy valahol borulni fog-e a papírforma? Ha nem, akkor Murray, Cilic, Djokovics és Federer győzelmével 1.81-szeres pénz ütheti a markunkat az állami irodánál. 

Az egyik legnehezebb feladat talán a világelső és címvédő brit klasszisra vár, aki a nagy szervás és Wimbledonban zsinórban második negyeddöntőjét elérő Sam Querrey-vel néz majd farkasszemet.

Sam természetesen szereti a wimbledoni feltételeket. Jó eredményei vannak itt, sok szoros meccset játszott, biztosan nagy önbizalommal lép pályára. Hatalmas szervája van, kemény ütései és rettentő agresszív. Jól kell adogatnom és nem hagyhatom sokat irányítani.

- mondta Murray, aki kitért arra is, hogy a Benoit Paire elleni nyolcaddöntőben nagyon jól érezte magát a pályán, jó volt a lábmunkája - ami a játékának alapja -, és rendre jó döntéseket hozott. 

Egyelőre nagyon magabiztosan menetel Murray, talán csak Fabio Fognini ellen volt egy kisebb megingása, de az valahol benne volt a pakliban, hogy nem lesz egyszerű meccs. Querrey ezzel szemben rendesen megszenvedett, az előző két körben, Kevin Anderson és Jo-Wilfried Tsonga ellen egyaránt döntő szettre kényszerült. Ezek azonban nem voltak extrém hosszú meccsek, mindkettő kicsivel több, mint három órán át tartott, így talán nem lesz befolyásoló tényező.

Jól ismerik egymást, ez lesz a kilencedik összecsapásuk, Wimbledonban 2010-ben a nyolcaddöntőben találkoztak. Akkor a skót 7-5, 6-3, 6-4-re nyert, az idei melbourne-i viadaluk viszont ennél is simább volt.

Mindketten imádják Wimbledont, de Murray elképesztően stabil az All England Clubban. Zsinórban tizedik negyeddöntőjére készül, hasonló sorozatot egy Grand Slam-tornán csak Djokovics, Lendl, Federer és Connors tudhat magáénak. 

Murray remek statisztikával bír a nagy adogatók ellen, Querreyt is hétszer verte eddig a nyolc összecsapásukból. Megszorongatni megszorongathatja az amerikai, de a győzelmére vajmi kevés esélyt látunk, ahhoz túlságosan összeszedett a skót és ne feledjük, hogy a hazai közönség is mögötte lesz. 

Szintén nehéz elképzelni, hogy az élete győzelmét megemészteni próbáló Gilles Müller meglepje a nagy formában ütögető Marin Cilicet. Müller 4 óra 48 percet töltött a pályán az előző körben és egy elképesztően emocionális, drámai meccsen ütötte ki Rafa Nadalt. Ugyan a spanyol nem játszott élete formájában, de ez semmit nem von le a 34 éves luxembourgi érdemeiből. 

Kedden biztosan nem érzem majd jól magam, szerdára viszont visszanyerhetem a formám. Van egy szabadnapom és ezáltal idő a regenerálódásra, azt hiszem a negyeddöntőre rendben leszek.

- nyilatkozta Müller a Nadal elleni sikert követően, illetve beszélt arról is, hogy Cilic mennyire jó formában van és mennyire magabiztosan játszik. 

Az egykori US Open-bajnok horvátra már a torna előtt felhívtuk a figyelmet, mint esetleges meglepetésember. Nagyon komoly önbizalommal játszik és szettveszteség nélkül tudta venni az akadályokat, pedig a Kohlschreiber, Mayer, Johnson, Bautista-Agut kvartett finoman szólva sem számít könnyű útnak. 

A legnagyobb kérdés természetesen Müller állapota lesz, lehet fizikálisan kipiheni a Nadal elleni ütközetet, ám mentálisan rettentő sokat kivehetett belőle az a meccs. Ráadásul élete győzelme volt, ami után pokoli nehéz felpörögni a következő meccsre. No meg az sem biztos, hogy a tenisze elegendő Cilic ellen, aki tényleg bombaformában játszik. 

Nem csak Murray, de Djokovics is összekapta magát a szezon harmadik Grand Slam-viadalára, bár azt is meg kell jegyezni, hogy minden veszélyes játékos kihullott az útjából. Tomás Berdych-től viszont tarthat, annak ellenére, hogy demoralizáló, 25-2-es mérleggel bír ellen. 

Legyőzött 2010-ben az elődöntőben. Évekig top 10-es teniszező volt, nagy játéka van, laposan üt, ami ezen a borításon nagyon hatékony. De sokszor játszottunk és tudom mit kell tennem ellene, remélhetőleg ezt sikerül is megvalósítanom. 

- vélekedett Djokovics. Az biztos, hogy Berdych-nek nem lesz egyszerű túltennie magát a 2-25-ön, volt olyan meccsük is, amikor majdnem egy 0-6, 0-6-ba nézett bele...

Nagy nyomás azonban nem lesz a cseh játékoson, az idei formája alapján már az is szép, hogy eddig eljutott. Ha sikerül mindent kizárnia és felszabadultan játszani, akkor kemény csatára kényszerítheti a szerb klasszist, aki komolyan eddig még nem volt tesztelve, így nem is tudhatjuk, hogy mennyi van most benne. Illetve a keddi mérkőzésén ápolni is kellett.

Az egyoldalú H2H ellenére ebben a meccsben látjuk a leginkább a meglepetést és a szoros ütközetet.

Tomás Berdych-Novak Djokovics
hatharom.com
Több, mint 36.5 játék
@1.65
Fogadási határidő: 15:30

Djokovics mellett Roger Federer sem töltött eddig túl sok időt a pályán, igaz, a svájci géniusznak jutott két kemény ellenfél Grigor Dimitrov és Mischa Zverev személyében. Milos Raonic sem veszélytelen, olyannyira, hogy tavaly az elődöntőben találkoztak és a kanadai döntő szettben tudott nyerni.

Tavaly a térdem miatt nem voltam fizikálisan a topon, most viszont nyugodt lehetek. Kemény meccs lesz, ezzel tisztában vagyok. A legjobbak maradtak versenyben, ezért nem is tudok messzire gondolni, nagy küzdelem várható.

- mondta Federer, aki 15. wimbledoni negyeddöntőjére készül. 

Nagyon nem lesz ez egyszerű meccs a svájcinak, egyrészről már jó párszor kikapott a kanadaitól, másrészről, amikor nyert, akkor sem mindig tette ezt könnyedén. Azt sem zárnánk ki, hogy ismét döntő szettbe torkollik a meccsük.