Szerencsejáték-ipar

Felszámolták Kína törtélmének legnagyobb online szerencsejáték-hálózatát

  • Javi Moreno

Több, mint ezer embert állítottak elő a hónapokig tartó nyomozás folyamán, amelyben bandatagokat, bankárokat és számítógépes szakembereket is illegális szerencsejáték-szervezéssel gyanúsítanak.

A Guangdong megyei hivatal igazgatója, Lu Feng elmondta, a Kínában népszerű, ámde illegális Shi Shi Cai lottóval kapcsolatos weboldalak üzemeltetése miatt nem kevesebb, mint 1071 embert állítottak elő, akik közül többen bankárok, bandatagok vagy technikusok voltak. "Több, mint 330 millió jüan (14,7 milliárd forint) lett lefoglalva befagyasztott bankszámlákon. A két férfi által irányított szervezetben thai szervereken keresztül üzemeltettek több, mint kétszáz különböző oldalt - ez Kína történelmének legnagyobb szerencsejátékkal kapcsolatos botránya" - nyilatkozta Lu egy sajtótájékoztatón.

Mint azt az igazgató elmondta, az ügyben bankkártyákat, könyveléseket, számítógépeket, szervereket, mobiltelefonokat és autókat foglalt le a mintegy hatezer fős rendőri állomány, amely csak ezen az egy ügyön dolgozott, ráadásul soha korábban még nem volt érintett ennyi pénz és ennyi gyanúsított egyetlen szerencsejátékkal kapcsolatos ügyben sem. A "221" kódnevű akciót még december 21-én bonyolították le, több hónapnyi nyomozást követően.

Egy másik biztonsági szakember, Yu Canxian szerint a csalók több, mint kétszáz weboldalt üzemeltettek, szervereik a világ minden pontján elérhetőek voltak és a tevékenységük alatt mintegy négyszázezer személytől vettek be illegális fogadásokat Kínából, illetve Hong Kongból és a beérkező tétek havota elérték a 400 milliárd jüant (17.885 milliárd forint)

Habár Kínában 1949 óta mindenfajta szerencsejáték  tiltott az állami lottót leszámítva, az utóbbi években a földalatti szerencsejátékok egy nagyobb mértékben elharapództak az országban. Sokakat erőszakkal kényszerítettek tartozásaik megfizetésére, mások pedig kiutat nem látván, az öngyilkosságot választották.