Sportfogadás-suli

A tippmesterek matematikája - taktikák és stratégiák

Olvasói cikkünkben egy logibetes előfizető járt a tippek és a stratégiák legeldugottabb bugyraiban.

Áprrils 1-jei felhívásunk alkalmával nem is számítottunk rá, hogy az egyik olvasói cikk éppen a Logibettel foglalkozik majd. Régi előfizetőnk, totodana viszont igazán analitikus szemmel kezdte el vizsgálni a tippmesterek statisztikáját, illetve magát a Logibetet is. Stratégiák, bankroll-menedzsment és rengeteg hasznos tudnivaló előfizetőnk tollából. Fogadjátok szeretettel 'totodana' sorait!

 

"A sportfogadás suli keretein belül a fontosabb alapfogalmakat, mint például ROI, profit, bankroll-menedzsment, találati arány a Hathármas kollégák már alaposan kivesézték, én nektek, most egy egész más szemléletet próbálok bemutatni. Azt a kérdést járjuk körül, hogy hogyan lehet egy JÓ tippmesterrel SOKAT nyerni.

Az első és legfontosabb tanács, hogy mindenki csak annyit kockáztasson sportfogadással, ami nem veszélyezteti az egzisztenciáját. Az itt megjelenő stratégiák kockázatosak és könnyedén a teljes bankrollt el lehet bukni velük.

A cikk érdekességképpen készült, nem, mint tanácsadás.

Nyerj a profi tippmestereink segítségével, csatlakozz a Logibethez most!

A tippmester kiválasztásánál, az egyik fontos tényező, hogy ki mennyi tippel operál. Aki nem ül folyamatosan a gép előtt és nincs napi 10-20 percnél több ideje fogadásokat kötni, az úgysem választ olyan feliratkozást, ami havi 1000 tippel jár, még akkor sem, ha 30%-os ROI-t termel. Fordítva, aki ebből szeretne jelentős plusz jövedelemre szert tenni, nem fog megállni 2-3 olyan tippmesternél, aki havi 10 tippet dob be a közösbe. Alapvetően ez a cikk nem is erről fog szólni, nem ilyen szempontból szeretném értékelni a tippeket. Tételezzük fel, hogy megtaláltuk a legjobb, számunkra ideális, nyerő tippmestereket is összeraktunk egy portfóliót. Nézzük, meg hogy hogyan is tudjuk a tippekből a legjobbat kihozni, milyen taktikák léteznek, vagyis hogyan lesz egy „új tipp érkezett” csippanásból, feltett pénzösszeg egy fogadási portálon.

Normál bankroll-menedzsment

Kezdjük az elején a legegyszerűbbel. Feltett pénz = Alaptét x Stake. Ezt mindenki tudja, ezzel lekövethető a tippmester statisztikája. Kinél működik jól? Azon tippadóknál, akik szigorú feltételek szerint adnak tippeket, a legnagyobb +EV a 10-es tippekben van, a legkisebb az 1-esben.

Ideális esetben a végeredmény (nagyon, nagyon sok tipp után, nagy mintán) valami olyasmi, hogy a sok ezer forintos fogadások nagyobb százalékkal jönnek, mint a pár forintosak.

Nagyobb tippszám (azonos ROI mellett) nagyobb profitot eredményez, szépen lehet növelni a bankrollt. Kinél nem működik? Általában a kevés tippszámmal operáló és/vagy „alacsony” ROI-it elérő tippmestereknél.

Példaképpen, vegyünk egy stabil 2 %-os ROI-val dolgozó mestert. Besétálunk az online lottózóba és minden egyes tippjét megtesszük 1000 Forintos alaptéttel. Ideális esetben (matematikailag) minden egyes ezresen 20 Forintot nyerünk! Elég sok ezrest kell feltenni ahhoz, hogy meglegyen a Logibet előfizetés ára (annak ellenére, hogy elég kezdeményes az összeg). Belátható, hogy vagy a ROI-t, vagy a tippszámot kell növelni annak érdekében, hogy szignifikánsan nyerők legyünk. Sajnos, sokszor egyik a másik rovására megy (több tippmester beemelésével növekszik a tippszám, de csökken a ROI), ezért nehéz ezt a taktikát szigorúan betartani. Olyan tényezőket nem is taglaltunk részletesen, hogy mennyire lekövethető a tippmester (oddsok csökkenése) vagy, hogy mikor és hogyan változtassuk meg az alaptétet, mert bizony e tényezők is jelentősen csökkenthetik az esélyünket a nyerő oldalra kerülni.
 

Szorzás, szűrés, törés

Iktassunk be a rendszerbe egy változó szorzótényezőt. Feltett pénz = Alaptét x Stake x C, ahol C értéke több paramétertől függ, például:

C = 1,4 ha Stake > 5,5 és C = 0,8 ha Stake < 5,5 olyanoknál használható, akik bizonyos határ (5,5) felett sokkal jobban teljesítenek, mint alatta, de a kis stake-es tippjeit sem akarjuk elengedni, mert bármikor beeshet egy nagyobb pénzeső.

C = 1,4 ha Odds < 2,5 és C = 0,8 ha Odds > 2,5, olyanoknál érdemes, akik szeretnek „buli” szelókat összedobni, vagy bizonyos oddstartományban kifejezetten erősen teljesítenek, de a kirívó tippjeik nem hoznak a konyhára (pl.: nagyon eltalálja egy határ (1,83-1,83 oddspár) nyerő oldalát, de 2 feletti „vad” meglátásai egyszerűen nem működnek).

C = 1 / Stake, vagyis minden egyes tippet ugyanannyival rakunk a tippadó ajánlásától függetlenül. Bizonyos tippmestereknél, azért működik, mert elég „lazán” veszik a tétezést vagy hasonlóan jó arányban nyernek a különböző tippek is.

Szélsőséges eset mikor bizonyos tippeket teljes elengedünk, mert biztosak vagyunk benne, hogy bukni fog. Nyilván a tippmester felülbírálása elsülhet rosszul is, de ha kellőképpen kiismerjük a tippek lelki világát, akkor a megfelelő szűrőkkel (stake, odds, liga, csapat, sportág, stb.) könnyedén növelhetünk a nyereségen, cél, hogy a nyerő tippeket nagyobb téttel rakjuk, a vesztes tippeket kisebbel vagy egyáltalán ne. :)

 

L’Ambert vagy fordított L’Ambert

Most jöjjenek a teljesen elvonatkoztatott elméletek. Habár azt ígértem, hogy a matematikáról, lesz szó, de L’Ambert munkásságától megkímélek mindenkit. A lényeg a következő, az alapján, hogy a tippmester nyerő vagy bukó szériában van, a feltenni kívánt pénzösszeget alaptétnyivel növeljük vagy csökkentjük. Ezzel lehet csökkenteni a bukó széria veszteségét és növelni nyerő széria nyereségét. Feltett pénz = Előző tippre feltett pénz +/- Alaptét, ahol az előző tipp sikeresség vagy bukása alapján változik, hogy összeadás vagy kivonást kell alkalmazni. Hátránya, hogy csak akkor működőképes, ha több a nyerő tipp, mint a vesztes és lehetőleg a nyereségből fedezhető a veszteség (kellően nagy oddsok szükségesek).

Alapvetően a hétköznapokban nem igazán használható taktika, de azt azért fontos megemlíteni, hogy az emberi tényező miatt van, létjogosultsága. Gondoljunk bele, ha egy tippmester az egyik hétvégén nagy veszteséget szenved el, akkor a következő héten, biztos, hogy kétszer jobban meg fogja gondolni, hogy milyen tippeket ad el. Érdemes lehet tétet emelni. Illetve, ha megjön az étvágy és van egy nyerő széria, akkor „váratlanul” jöhetnek sorba a vesztes szelvények. Ne gondolja senki, hogy egy korábban stabil 50-60% találati aránnyal rendelkező tippmester hoz egy 9/10 sorozatot, akkor a következő 10 tippjéből is 9 nyerő lesz.

 

Sorozat építés

Nyeremény sorozatokat kell építeni. Ha veszít a tipp, akkor alaptéttel kezdünk. Ha nyert, akkor vagy csak a nyereséget vagy a teljes bankot feltesszük a következő tippre, egészen a következő vesztes tippig vagy egy bizonyos darabszámot elérve kivesszük a profitot. Feltett pénz = Alaptét (ha az előző tipp vesztes vagy elértük a sorozat végét) vagy Előző feltett pénz x Nyertes odds vagy Előző nyeremény. Csak olyan tippmestereknél működik, akik nagy találati aránnyal dolgoznak viszonylag kicsi (de értékkel bíró) oddsok mellett. A legnehezebb része megtalálni a megfelelő sorozat elemszámot. Rosszul tud esni mikor az 5.-6. körben jön egy vesztes tipp. Kifejezetten idegőrlő taktika, de ha valakiben megvan a kellő fegyelem és nyomástűrés, akkor lehet sikerre vinni ezt az elméletet.

 

Matingale avagy a „duplázós”

A rulett asztalok és a szerencsevadászok rettegett taktikája. Feltett pénz = Alaptét (ha az előző tipp nyert) vagy Előző tippre feltett pénz x 2 (ha az előző tipp vesztes). Az elmélet egyszerű, ha van egy olyan tippmester, aki 50 %-os hatékonysággal tud 2-es oddsokat levadászni (vagyis a bukik marginja felett tud hasznot húzni, ami azért nem egy egyszerű feladat), akkor hosszútávon 0 % körüli ROI-t fog összehozni, magyarul egységes tétek esetén nem nyer semmit. Viszont ha Martingale-módszert követ, akkor minden egyes kör végén az alaptéttel megegyező összegű nyereséget tehet zsebre. Sajnos a semmiből jött pénz jelentős kockázattal jár együtt. Például, 1000 forintos alaptét esetén a 8. tippre (7 vesztes után) 128.000 Forintot kell feltenni, mindezt azért, hogy nyerjünk egy ezrest és ne veszítsünk el 255.000 Forintot. Hogyan lehet, hogy egy olyan tippmester, aki átlagosan minden második tippjével nyer (50%), mégis 8 vesztes tippet ad egymás után? Azt gondolom, hogy akik olvassák ezt a cikket, azok mind találkoztak már ezzel a jelenséggel. Valójában (ideális esetben) mindössze 0,4 % az esélye ennek, de mint tudjuk a sportfogadásban bármi megtörténhet. (Például, zöldült már 256-os szorzójú tipp, ami pont ugyanennyi valószínűségnek felel meg).


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


A módszernek azért vannak kifinomultabb használati módjai is. Például lehet duplázás helyett triplázást használni, olyan tippmestereknél, akik 1,7-1,9 szorzójú tippeket stabil 60 % feletti találati aránnyal szállítják, hiszen (idealizált világban) ezzel jelentősen csökkentettük a hosszú bukó szériák esélyét és megnöveltük a sorozat végén jelentkező profitot, cserébe a sokkal nagyobb veszteség kockázatáért. A másik megoldás, hogy a duplázás helyett csak annyival növeljük a tétet amennyivel még pont visszajön az előző tipp vesztesége. Feltett pénz = Alaptét x Stake + Előző vesztes tippre feltett pénz / (Odds-1). Összességében elmondható, hogy aki Martingale stratégát bármilyen formában alkalmazni szeretne, az rendelkezzen végtelen bankrollal és olyan bukmékerekkel ahol egy fogadásra nagy téteket lehet feltenni, és még így is nagyon sokat lehet bukni vele.

 

Összegezve

Saját tapasztalatot is beletéve a cikkbe, jöjjenek a számok a valóságban. Beteszek ide egy táblázatot, arról hogy nagyon sok energia beleölése után bizonyos tippmestereknél, nekem milyen számokat sikerült elérnem 2 éves periódust figyelembe véve. A táblázatban a következő oszlopokat találjátok: Találati arány %, Tippszám, Hosszútávú becslés (találati arány szorozva az átlagos nyerő oddsokkkal), Ő ROI (a normál bankroll-menedzsmenttel elérhető ROI egységes alaptétezéssel), Én ROI (saját módszerekkel elért ROI, a feltett pénz és a megnyert forint profitból számolva).

Kattints a képre a nagyobb felbontásért!

Látható, hogy stabil tippmestereknél igencsak lehet növelni a nyereséget (pl.: brit lóverseny, SuperTipster, Griezmann, balazs512, marcikaa36), de a kockázat is jelentősen növekszik, hiszen vannak olyan tippmesterek, akikkel többet vesztettem, mint az várható lett volna (pl: babszik, Cabral, knorbika, Adam).

 

Levonva a tanulságokat 3 nagyon fontos szabályt javasolnék mindenkinek:

 

  1. A legnagyobb részletességgel ismerjük ki a tippmestert. Pontosan ismerjük, hogy milyen tippeket szokott adni és következtessünk a nagy minták alapján. Ha változtat valamin a tippadó, akkor kezdjük elölről a statisztikák begyűjtését.
     
  2. Eltérő taktikát csak akkor kezdjünk el alkalmazni, ha pontosan látjuk a nagy számok törvénye alapján, hogy az jövedelmezőbb lesz, mint a jelenlegi. Folyamatosan monitorozzuk az eredményeket.
     
  3. Ismerjük a saját kockázatviselési hajlandóságunkat. Csak annyit kockáztassunk, ami még belefér a keretünkbe és legyünk tisztában azzal, hogy mennyi plusz profitért mennyi veszteséget vagyunk hajlandóak elviselni.

Miért válaszd a Logibetet?

 

  • Magyarországon egyedüliként teljes letölthető tipptörténetet találsz minden tippmesterhez, ezáltal minden statisztikát te magad ellenőrizhetsz.
     
  • Az előfizetés díja a hazai és a nemzetközi konkurenciához képest is egyedülállóan olcsó.
     
  • Maguk az előfizetők szokták megosztani az érdeklődőkkel sikertörténeteiket, bizonyítva ezáltal, hogy a Logibeten tényleg lehet nyerni.
     
  • Előfizetőként egy zárt, összetartó közösség segíti a munkádat, ha esetleg elakadnál a tippmesterek és a tippek tengerében.
     
  • Ha nincs kedved szelektálni és felkutatni a legjobb tippmestereket, az évek óta nyereséges, profitgaranciával ellátott SuperTipsternek köszönhetően ezt nem is kell megtenned.

 

Nyerni akarok, kipróbálom a Logibetet!